رویدادها و گزارش های ویژه

نگاهی به مهم‌ترین اخبار معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که گذشت؛

سایه تورم و رکود بر معدن

سایه تورم و رکود بر معدن
پایگاه خبری معدن نیوز -نگاه کلی به عملکرد بخش معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که پشت سر گذاشتیم حکایت از آن دارد که تورم حاکم بر حوزه معدن در فصل تابستان امسال رو به رشد گزارش شده است. در همین حال برنامه‌هایی برای رشد عملکرد اکتشافی در حوزه معادن وجود دارد که باید دید که در این زمینه اثربخش است یا نه. در ادامه باید خاطرنشان کرد که با توجه به کاهش افت مصرف فولاد در ماه‌های گذشته می‌توان این‌طور ادعا کرد که رکود به‌عنوان چالش اقتصادی گریبان صنایع را گرفته است.
  بزرگنمايي:

به گزارش معدن نیوز -نگاه کلی به عملکرد بخش معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که پشت سر گذاشتیم حکایت از آن دارد که تورم حاکم بر حوزه معدن در فصل تابستان امسال رو به رشد گزارش شده است. در همین حال برنامه‌هایی برای رشد عملکرد اکتشافی در حوزه معادن وجود دارد که باید دید که در این زمینه اثربخش است یا نه. در ادامه باید خاطرنشان کرد که با توجه به کاهش افت مصرف فولاد در ماه‌های گذشته می‌توان این‌طور ادعا کرد که رکود به‌عنوان چالش اقتصادی گریبان صنایع را گرفته است.

افزایش شاخص قیمت تولیدکننده معدن در تابستان امسال

براساس گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار، فصل تابستان ١٤٠٢، شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) 0.9 درصد افزایش، نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 5.65 درصد افزایش و در ۴ فصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) 7.35 درصد افزایش داشته است. در این فصل بیشترین تورم فصلی به گروه کانه‌های فلزی تعلق دارد و کمترین تورم فصلی به زغال‌سنگ اختصاص یافته است.

تورم به‌عنوان افزایش پایدار و مداوم در قیمت‌ها و کاهش ارزش پول ملی تعریف می‌شود. روند مداوم و رو به رشد تورم در اقتصاد ما، این پدیده اقتصادی را به آفتی مزمن برای کشور ما بدل کرده است. در چنین شرایطی فعالان صنعتی و تولیدکنندگان توان برنامه‌ریزی برای تولید و محاسبه هزینه تمام شده خود را از دست خواهند داد. این چالش به‌ویژه برای فعالان بخش معدن که نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت هستند و فعالیت آنها دیربازده است، اهمیت بیشتری دارد. از مجموع موارد یاد شده می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که تورم به یکی از چالش‌های اصلی فعالان بخش معدن بدل شده است.

تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی با همکاری روس‌ها

بسیاری از فعالان معدنی، ایران را به سبب تنوع ذخایر معدنی، بهشت زمین‌شناسی عنوان می‌کنند. با‌این‌وجود تاکنون اقدامات سازنده‌ای برای شناسایی این ذخایر و تخمین ارزش معدنی آنها انجام نگرفته است. این دست اقدامات ضروری نیازمند جذب سرمایه و استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا است. مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فن‌آوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درباره اکتشافات جدید در حوزه عناصر فلزی و غیرفلزی گفت: طبق توافق‌نامه همکاری مشترکی که با متخصصان روسی داریم انتظار می‌رود معادن فلزی و غیرفلزی جدیدی کشف شود. جدیدی گفت: متخصصان روسی در این توافق نامه موظف شدند، اطلاعات پایه زمین‌شناسی ۳۰ هزار کیلومتر مربع در دو بلوک شمالی و جنوبی کشور را تولید کند که با توجه به ساختار زمین‌شناسی دو بلوک طراحی شده، انتظار داریم در مدت ۲ سال همکاری مشترک، معادن فلزی و غیرفلزی جدیدی کشف کنیم. به گفته وی، در این طرح ۱۶۰ متخصص ایرانی با متخصصان روسی همکاری می‌کنند و در این میان انتقال تجربه نیز انجام می‌گیرد.

ارزیابی موفقیت تولید ماشین‌آلات راهسازی و معدنی

معاون صنایع ماشین‌آلات و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت از رشد ۱۰۴ درصدی کشور در حوزه تولید ماشین‌آلات راهسازی و معدنی خبر داد. سید محمد موسوی از فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه تولید ماشین‌آلات راهسازی و معدنی خبر داد و گفت: تا به امروز ۲۰۰ شرکت دانش‌بنیان با حضور جوانان نخبه در عرصه تولید ماشین‌آلات راهسازی و معدن فعالیت می‌کنند.

بدون تردید تکیه بر توان داخلی برای داخلی‌سازی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اما این دست اقدامات نباید به ضرر فعالان کشور بدل شود. کمااینکه در سال‌های اخیر بسیاری از فعالان معدنی نسبت به شرایط دشوار واردات ماشین‌آلات به بهانه بومی‌سازی گلایه داشته‌اند. ماشین‌آلات معدنی بسیار متفاوت هستند و امکان تولید همه آنها در داخل کشور وجود ندارد، بنابراین واردات تنها راهکار برای تداوم فعالیت در این زنجیره است. علاوه‌براین تولید ماشین‌آلات داخلی باید به‌گونه‌ای باشد که محصولات تولید شده از منظر کیفیت و قیمت امکان رقابت با نمونه‌های مشابه خارجی را داشته باشد.

رشد کم‌رمق تولید فولاد در هفت ماهه امسال

آمار تولید انواع محصولات زنجیره فولاد در هفت ماهه نخست سال جاری حکایت از آن دارد که میزان تولید در این حوزه تفاوت چندانی با آمار تولید آن‌ها در مدت مشابه سال گذشته نداشته و نهایت افزایش تولید متعلق به آهن اسفنجی با میزان رشد 5.4 درصدی است. 

از ابتدای سال جاری تا پایان مهر ماه تولید آهن اسفنجی بیشترین رشد تولید را نسبت به هفت ماهه ابتدایی سال گذشته داشته است؛ طی این مدت 22 میلیون و 112 هزار تن آهن اسفنجی تولید شده است. 

پس از آن در هفت ماهه ابتدایی سال جاری پنج میلیون و 511 هزار تن مقاطع تخت فولادی تولید شده که 3.7 درصد بیشتر از میزان تولید آن در مدت مشابه سال گذشته است. میزان تولید محصولات فولادی در نیمه مدت مذکور سال جاری، دو درصد بیش از میزان تولید آن در مدت مشابه سال گذشته است. طبق آمار، در هفت ماهه نخست امسال تولید مقاطع طویل فولادی و شمش فولاد (فولاد میانی) نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ترتیب رشد 0.5 و 0.7 درصدی داشته‌اند. 

باوجودی که شاهد رشد اندک تولید فولاد در 7 ماهه ابتدایی امسال بوده‌ایم، اما نباید فراموش کرد که ظرفیت تولید در این زنجیره به مراتب بیشتر است. چنانچه امکانی برای تولید فولادسازان با حداکثر ظرفیت فراهم شود، از یک‌سو بهره‌وری تولید در این زنجیره ارتقا خواهد یافت. ازسوی دیگر نیز شاهد افزایش سودآوری فعالان این صنعت خواهیم بود.

افغانستان به همکاری شرکت‌های ایرانی نیازمند است

ملا عبدالغنی برادر؛ معاون اقتصادی نخست‌وزیر حکومت طالبان و هیات اقتصادی همراه او در ادامه سفرشان به جمهوری اسلامی ایران، ۱۷ آبان از کارخانه ذوب آهن اصفهان بازدید کردند. برادر بر نیاز کشورش به همکاری و مشارکت شرکت‌های ایرانی در توسعه صنعتی افغانستان تاکید کرد.

ملا عبدالغنی برادر با اشاره به اهمیت نعمت آهن و نقش آن در صنایع جهانی گفت که افغانستان هم در شعاع امنیت و ثبات کنونی، تلاش می‌کند تا با الگوبرداری از تجارب ایران در حوزه صنعت و توسعه به ویژه با استفاده از آهن و صنایع مرتبط با آن، مسیر پیشرفت را طی کند.
ملا برادر در ادامه تاکید کرد که افغانستان برای توسعه خطوط آهن و سایر پروژه‌های تولیدی و زیربنایی نیازمند بهره‌برداری از ظرفیت‌ و مشارکت شرکت‌های ایرانی از جمله ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه است و ابراز امیدواری کرد که دوطرف برای دستیابی به این مهم، همکاری‌های‌شان را گسترش دهند و شرکت‌های ایرانی نیز با سرمایه‌گذاری گسترده و بلندمدت در پروژه‌های زیرساختی در افغانستان، نقش شایسته و سهم به سزای خود در اقتصاد، صنعت، تولید و توسعه صنعتی کشور را ایفا کنند.

افغانستان در همسایگی ایران است و از ظرفیت چشمگیری برای اجرای فعالیت‌های معدنی برخوردار است، چنانچه امکانی برای برقراری تعامل سازنده میان دو کشور فراهم شود، برای اقتصاد ما بسیار سازنده خواهد بود.

ضرورت تولید ۶۰۰ هزار تن پودر آلومینا در آذربایجان شرقی

نماینده شهرستان سراب در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کثرت معادن آلومینیوم در آذربایجان شرقی، گفت: سالانه ۶۰۰ هزار تن پودر آلومینا باید در استان تولید شود. یوسف داوودی با اشاره به منابع محدود آلومینا در کشور گفت: ذخایر معدنی برای تولید فلز آلومینیوم در استان آذربایجان شرقی وجود دارد. 

مانند مس، فولاد و آلومینیوم عنوان داشت: در حال حاضر در کشور ذخایر آلومینیوم رو به پایانی است و در عوض این فلز (عنصر آلومینیوم) در استان آذربایجان شرقی به وفور یافت می‌شود. در طول سال‌های گذشته زنجیره تولید آلومینیوم کشور با تکیه بر منابع ارزان و غنی انرژی توسعه یافته است. اما همواره تامین مواد اولیه این صنعت چالشی جدی بوده است. چنانچه با اتکا به ذخایر جدید، نیاز این زنجیره به مواد اولیه مرتفع شود، شاهد توسعه تولید در صنعت آلومینیوم خواهیم بود.

کشف منابع جدید زمین‌شناسی در معدن مس میدوک

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از کشف منابع جدید با عمیق‌ترین حفاری اکتشافی در معدن مس میدوک استان کرمان خبر داد. امیر خرمی‌شاد مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان این که حفاری‌های انجام گرفته نشان می‌دهد که در عمق ۲ کیلومتری زمین باز هم ماده معدنی با عیار مناسب وجود دارد، گفت: معدن مس میدوک پتانسیل تبدیل شدن به بزرگ‌ترین معدن زیر زمینی مس پروفیری درغرب آسیا را خواهد داشت. 

خرمی شاد با اشاره به این که میزان حفاری شرکت ملی مس نسبت به کل سال گذشته 20 درصد افزایش یافته است یادآور شد: سال گذشته نیز میزان حفاری شرکت مس تا پایان سال 200 هزار متر بوده که امسال تاکنون به بیش از 240 هزار متر رسیده است.
شرکت ملی مس ایران در جایگاه یک مجموعه وابسته به دولت، مسئولیت استخراج بزرگ‌ترین ذخایر مس کشور و تولید کاتد مس را برعهده دارد. 

کاهش ۲.۸ درصدی مصرف فولاد ایران

مصرف ظاهری فولاد میانی در 7 ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش 2.8 درصدی، مصرف ظاهری کل محصولات فولادی افزایش 4.1 درصدی و مصرف ظاهری آهن اسفنجی افزایش 2.4 درصدی داشته است.

در بخش فولاد میانی، ۸ میلیون و ۶۷۴ هزار تن سهم مصرف ظاهری بیلت و بلوم و ۵ میلیون و ۵۹۵ هزار تن سهم مصرف ظاهری اسلب بوده است. مصرف ظاهری بیلت و بلوم افزایش ۳.۶ درصدی داشته و مصرف ظاهری اسلب هم ۱۱ درصد کاهش داشته است. رشد مصرف ظاهری مقاطع تخت فولادی مثبت ۷.۵ درصد و رشد مصرف ظاهری مقاطع طویل هم فولادی مثبت ۰.۶ درصد اعلام شده است.

مصرف ظاهری مقاطع تخت ۵ میلیون و ۷۴۹ هزار تن بوده که ۵ میلیون و ۲۷۹ هزار تن سهم ورق گرم، یک میلیون ۷۲۰ هزار تن سهم ورق سرد و ۱ میلیون و ۱۳۷ هزار تن سهم ورق پوشش‌دار بوده است. مصرف ظاهری ورق گرم افزایش ۲ درصدی، مصرف ظاهری ورق سرد افزایش ۱۲ درصدی و مصرف ظاهری ورق پوششدار افزاش ۱۷.۶ درصدی داشته است.
در ۷ ماهه سال جاری، مصرف ظاهری تیرآهن با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۷۴۹ هزار تن رسیده است و مصرف ظاهری میلگرد هم با ۲ درصد کاهش به ۴ میلیون و ۷۶۸ هزار تن رسیده است. مصرف ظاهری نبشی، ناودانی و سایر مقاطع طویل فولادی با کاهش ۰.۷ درصدی همراه بوده است. مصرف ظاهری آهن اسفنجی نیز طبق گزارش انجمن فولاد با افزایش ۲.۴ درصدی به ۲۱ میلیون و ۱۰۶ هزار تن رسیده است.

افت مصرف ظاهری فولاد حکایت از سایه انداختن رکود بر اقتصاد ایران دارد. رکودی که آثار آن بر عملکرد صنایع نیز مشاهده می‌شود. بدون تردید در شرایطی که ظرفیت تولید فولاد ایران بالغ بر 40 میلیون تن و میزان تولید آن نیز بیش از 30 میلیون تن برآورد می‌شود؛ افت تقاضای داخلی برای مصرف این محصول، خبری ناخوشایند است.



   shortlink:  
شرکت فولاد مبارکه
شرکت فولاد هرمزگان
شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر
فولاد خوزستان
شرکت فولاد غدیر نی ریز
شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
شرکت گهرزمین
فولاد سنگان
آلومینای ایران جاجرم
شرکت صبافولاد