تامين سوخت، چالش صنعت سيمان کشور

پایگاه خبری معدن نیوز -نشست خبری انجمن سیمان با موضوع ضرورت تامین سوخت مورد نیاز واحدهای سیمانی، چالشها و راهکارهای موجود با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش معدن نیوز -نشست خبری انجمن سیمان با موضوع ضرورت تامین سوخت مورد نیاز واحدهای سیمانی، چالشها و راهکارهای موجود با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان کشور در این نشست خبری بیان کرد: در تولید سیمان در کشور مازاد داریم به طوری که در نیمه نخست امسال میزان سیمان تولید شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۲ درصد رشد داشته است.
علی اکبر الوندیان با اشاره به آمار تولید در ۶ ماهه نخست سال گفت: طی نیمه نخست ۱۴۰۲، ۳۹ میلیون تن کلینکر و ۳۵.۶ میلیون تن سیمان تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲ درصد رشد تولید داشته است. با توجه به مساعدت وزارت نیرو در تابستان، تأمین برق ۱۰ درصد افزایش یافت که منجر به افزایش تولید سیمان شد.
وی همچنین در خصوص آمار صادراتی در این بخش عنوان کرد: در نیمه نخست سالجاری ۴.١ میلیون تن کلینکر و ۲.۵ میلیون تن سیمان صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کلینکر ۲۰ درصد کاهش و سیمان ۲۰ درصد رشد داشته است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان کشور علت کاهش صادرات کلینکر را افزایش عوارض، مالیات، در اولویت نبودن پهلوگیری کشتیها در بنادر دانست.
علی اکبر الوندیان، تقاضای سیمان در نیمه دوم سال را افزایشی دانست و افزود: این تقاضا برای ساخت مسکن در طرح نهضت ملی است که ماهانه بالغ بر ۲.۲ تا ۲.۵ میلیون تن سیمان درخواست وجود دارد. مصرف جاری سیمان در سال گذشته ۵ میلیون تن بوده است که با توجه به پروژه مسکن ملی در مجموع ماهانه باید بالغ بر ۷.۲ میلیون تن سیمان تولید و عرضه کنیم.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان خاطر نشان کرد: برای تأمین این میزان سیمان باید سوخت و انرژی مورد نیاز تامین شود تا آمادگی تولید را داشته باشیم.
وی با اشاره به چالش این صنعت در تامین سوخت موردنیاز واحدهای سیمانی گفت: در حال حاضر شرایط صنعت سیمان برای تامین سوخت و مازوت سختگیرانه شده و موانع بزرگی بر سر راه این صنعت ایجاد شده است.
الوندیان افزود: تامین سوخت نیاز به حملونقل دارد که مشکلات در این عرصه مانع اصلی تولید شده است. تامین مازوت از مبادی دوردست در کشور انجام میشود که به معنای این است که صنعت سیمان بیش از قیمت فرآورده باید هزینه حملونقل پرداخت کند. بر همین اساس بسیاری از شرکتهای تولید سیمان از تکمیل مخازن سوخت خود بازماندهاند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان با اشاره به اینکه بر اساس مصوبه هیات وزیران شرکت پالایش پخش موظف است در سال ۱۴۰۶ مازوت استاندارد تولید کند، گفت: پایین بودن کیفیت مازوت از دیگر موانع صنعت سیمان است. اگر مازوت استاندارد باشد آلودگی ایجاد نمیکند. متاسفانه به دلیل کیفیت پایین مازوت، شاهد افزایش مصرف سوخت هستیم که در نتیجه آن شرکتهای تولیدی سیمان نمیتوانند استانداردهای مربوط به این بخش را دریافت کنند که در نتیجه متحمل جرایم سنگین برای این صنعت میشود.
وی ادامه داد: از شرکتها چک، ضمانت بانکی و تعهد محضری اخذ میکنند تا پول را از حساب شرکتها بردارند تا به این ترتیب امکان شکایت وجود نداشته باشد.
به گفتهی الوندیان ۶ شرکت تولیدی سیمان از مصرف مازوت ممنوع شدهاند. سیمان تهران، سیمان آبیک، سیمان شمال، سیمان فارس، سیمان اصفهان و سیمان دورود به علت قرار گرفتن در محدوده شهرها طی ۲ سال گذشته از استفاده مازوت از سوی سازمان حفاظت محیطزیست منع شدهاند لذا نباید گاز این شرکتها در فصل زمستان محدود شود.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان افزود: این شرکتها سرمایهگذاری برای مخازن ذخیرهسازی مازوت کردند، اما شرکت ملی پخش میگوید باید ما بهالتفاوت قیمت مازوت را پرداخت کنند. این چالشها موانع تولید هستند و تولیدکننده به جای آنکه زمانش را صرف تولید و توسعه کشور کنند باید در پی حل این موانع باشد.
وی تاکید کرد: دغدغه تولیدکنندگان، تامین بازار سیمان است لذا تقاضا داریم ضمانتنامه سلب پیگیری از مراجع قضائی را بردارند و مازوت را به صورت استاندارد در اختیار شرکتهای تولیدی سیمان قرار دهند.
الوندیان عنوان کرد: سیمان ایران کیفیت بالایی دارد و تمامی کارخانهها تحت استاندارد اجباری هستند و با کیفیت بالا در سطح جهانی رقابت میکنند.