معاون فروش و بازرگانی شرکت فولاد خوزستان:
“فخوز” با وجود محدودیت انرژی، ۴۵۰ میلیون دلار ارزآوری داشت

رضا وکیلی، معاون فروش و بازرگانی شرکت فولاد خوزستان، در دومین روز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ با تشریح وضعیت صنعت فولاد کشور، عملکرد صادراتی فولاد خوزستان و چالشهای زیرساختی، بر نقش کلیدی این صنعت در اقتصاد غیرنفتی ایران و ضرورت توجه حاکمیت به تامین انرژی و زیرساختها تأکید کرد.
رضا وکیلی، معاون فروش و بازرگانی شرکت فولاد خوزستان، در دومین روز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ با تشریح وضعیت صنعت فولاد کشور، عملکرد صادراتی فولاد خوزستان و چالشهای زیرساختی، بر نقش کلیدی این صنعت در اقتصاد غیرنفتی ایران و ضرورت توجه حاکمیت به تامین انرژی و زیرساختها تأکید کرد.
در حاشیه دومین روز از نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو ۲۰۲۵، رضا وکیلی معاون فروش و بازرگانی شرکت فولاد خوزستان با اشاره به اینکه فولاد صنعتی مادر و شاخصی برای توسعهیافتگی کشورهاست، گفت: از اوایل دهه ۸۰ با هدفگذاری مشخص، برنامهریزی برای تولید ۲۸ میلیون تن فولاد آغاز شد. این هدف بعدها در قالب چشمانداز ۱۴۰۴ به ظرفیت ۵۵ میلیون تن ارتقا یافت که خوشبختانه امروز این ظرفیت محقق شده است، اما به دلیل ضعف در زیرساختها، بهرهبرداری واقعی در سال ۱۴۰۳ تنها حدود ۳۰ میلیون تن بوده است.
وی ضریب بهرهبرداری پایینتر از میانگین جهانی را حاصل کمبود سرمایهگذاری در حوزه انرژی دانست و افزود: در حالیکه متوسط جهانی بهرهبرداری از ظرفیت فولاد بیش از ۷۵ درصد است، ایران هنوز به این سطح نرسیده و کمتر از ۶۰ درصد است که بخش عمدهای از آن به محدودیتهای برق و گاز برمیگردد.
معاون فروش فولاد خوزستان با تأکید بر اهمیت صادرات غیرنفتی، گفت: در سال ۱۴۰۳ مجموع صادرات غیرنفتی کشور ۵۸ میلیارد دلار بوده که ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار آن سهم صنعت فولاد است؛ معادل حدود ۱۲ درصد. فولاد خوزستان به تنهایی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ بیش از ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن صادرات به ارزش سه میلیارد دلار داشته است.
به گفته وکیلی، با وجود محدودیتهای انرژی، فولاد خوزستان در سال گذشته حدود ۹۸۰ هزار تن صادرات انجام داد که ارزآوری ۴۵۰ میلیون دلاری به همراه داشت. همچنین فروش اسفنجی از پایان ۱۴۰۱ آغاز شده و در سال گذشته به ۶۰۰ هزار تن رسید.
وی ادامه داد: برای سال ۱۴۰۴، برنامه صادراتی ما معادل ۱.۵ میلیون تن به ارزش تقریبی ۷۰۰ میلیون دلار است، مشروط به اینکه با محدودیتهای گاز و برق مواجه نشویم.
وکیلی ضمن انتقاد از عدم ایفای مسئولیت دولت در تامین زیرساختهای یوتیلیتی، خاطرنشان کرد: برنامهریزی برای تولید بدون زیرساخت مثل برق و گاز، تحققپذیر نیست. شرکتهای فولادی تاکنون تولید ۴۵۰۰ مگاوات برق را در دستور کار قرار دادهاند. فولاد خوزستان نیز در حوزه نیروگاههای خورشیدی و ترکیبی اقداماتی انجام داده است.
وی نرخ پایین حاشیه سود صنعت فولاد را نتیجه همین مشکلات دانست و گفت: در حال حاضر صنعت فولاد با حاشیه سود ۸ تا ۱۰ درصد فعالیت میکند که بخش عمدهای از آن ناشی از افزایش هزینهها بهویژه در انرژی است.
در خصوص بازارهای صادراتی، وکیلی با اشاره به سابقه صادرات فولاد خوزستان به ۲۸ کشور جهان، از گسترش فعالیتها در بازار شمال آفریقا خبر داد و افزود: با توجه به مزیت نزدیکی به بندر و وجود زیرساخت ریلی، فولاد خوزستان هزینههای صادراتی پایینی دارد و همین مزیت باعث تداوم حضور ما در بازارهای جهانی شده است.
وی همچنین از برنامه این شرکت برای تنوعبخشی به محصولات نهایی، از جمله توسعه تولید اسلب عریض و ورق، خبر داد و اظهار امیدواری کرد نتایج این طرحها در یکی دو سال آینده ملموس شود.
وکیلی با تأکید بر لزوم حمایت حاکمیت از صنعت فولاد گفت: تحریمها و محدودیتها نتوانستهاند صادرات ما را متوقف کنند. تجربه نشان داده فولاد خوزستان حتی در سختترین شرایط هم به صادرات ادامه داده و نقش مؤثری در تأمین ارز کشور ایفا کرده است.