نگاهی به مهم‌ترین اخبار بخش معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که گذشت؛

راهکارهای موقتی برای عبور صنایع از بحران انرژی

تحریریه معدن نیوز
راهکارهای موقتی برای عبور صنایع از بحران انرژی

امسال بحران انرژی به شدت پررنگ شده و عملکرد فعالان بخش معدن و صنایع معدنی را متاثر کرده است. در چنین فضایی وزارت صمت و وزارت نیرو برای تنظیم محدودیت‌های اعمالی به صنایع و کاهش خسارت به تولید، جلساتی را برگزار کرده‌اند. امید می‌رود این مذاکرات به تأمین انرژی و برق واحدهای تولیدی و کارخانجات منجر شود.

امسال بحران انرژی به شدت پررنگ شده و عملکرد فعالان بخش معدن و صنایع معدنی را متاثر کرده است. در چنین فضایی وزارت صمت و وزارت نیرو برای تنظیم محدودیت‌های اعمالی به صنایع و کاهش خسارت به تولید، جلساتی را برگزار کرده‌اند. امید می‌رود این مذاکرات به تأمین انرژی و برق واحدهای تولیدی و کارخانجات منجر شود.

حادثه مجتمع فولاد خالدآباد نطنز یک کشته و ۷ مجروح داشت

بازهم حادثه در حین کار به از دست رفتن جاین یک کارگر منجر شد. حادثه شرکت فولاد خالدآباد نطنز یک کشته و هفت مصدوم برجا گذاشت. سرپرست اورژانس نطنز اظهار داشت: عصر روز دوشنبه در پی انفجار یک مخزن گاز در مجتمع فولاد شریف خالدآباد، یکی از کارگران تبعه افغانستان بر اثر شدت حادثه فوت و هفت نفر دیگر مصدوم شدند.

ظرفیت و نیازهای سیمانی‌ها در نشست با معاون اول رئیس‌جمهور مطرح شد

سیمان محصولی پرمصرف و غیرقابل جایگزین در اجرای فعالیت‌های ساخت‌وساز و تولیدی است. محمدرضا عارف معاون اول رییس جمهور در نشستی با انجمن صنعت سیمان کشور با اشاره به اینکه با تلاش‌های فعالان صنعت سیمان در تولید این محصول از نظر کمی و کیفی به وضعیت خوب و قابل قبولی در مقایسه با سالیان گذشته رسیده‌ایم، تاکید کرد: برگزاری جلسات با بخش خصوصی و خصولتی برای بررسی و حل چالش‌ها و مشکلات این بخش‌ها و نقش آفرینی آنان در اقتصاد کشور است که وظیفه دولت برطرف کردن توقعات و انتظارات صنعت سیمان و سایر فعالان اقتصادی است.

عارف ادامه داد: اگرچه صنعت سیمان نسبت به صنایع دیگر در کشور نوپا است اما نوسازی و بهسازی این صنعت به دلیل اهمیت در اقتصاد کشور در اولویت است که باید با فناوری‌های مدرن، بهره‌وری بالا و آلودگی‌های کمتر محیط زیستی تجهیز شود که در این راستا ارائه تسهیلات و مسئله تقسیم سود می‌تواند به بازسازی و نوسازی صنعت سیمان کمک شایان توجهی کند.

در این جلسه رئیس انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان کشور گزارشی از ظرفیت ۹۰ میلیون تنی تولید سیمان و ۱۴ پروژه در دست اجرای این صنعت ارائه کرد و در ادامه اعضای این جلسه پیشنهادات و مسائل خود زمینه‌های لزوم سرمایه‌گذاری و ارتقای فناوری‌ها، تأمین انرژی مورد نیاز و بورس کالا را مطرح کردند.

طرح اولویت‌بندی انرژی صنایع در حال نهایی شدن است

جدول زمان‌بندی قطعی برق صنایع به وزارت نیرو ارسال و پذیرفته شد چراکه تامین انرژی برای واحدهای صنعتی اولویت اصلی وزارت‌خانه است. محمدصادق مفتح، قائم مقام وزیر صمت اظهار کرد: مهم‌ترین رویکردی که در حال حاضر برای تولید در کشور اتخاذ شده، با توجه به بحث‌های ارزی و همچنین ناترازی انرژی، تمرکز بر تسهیل مسیر تولید و رفع گلوگاه‌هاست. اگر بخواهیم مشکلات را به‌صورت کلی دسته‌بندی کنیم، دو بخش عمده دارد؛ نخست، تأمین ارز و محدودیت‌های ارزی که در کشور وجود دارد و دوم، ناترازی انرژی.

مفتح درباره ناترازی انرژی هم گفت: در بحث ناترازی‌های انرژی ورود کرده‌ایم؛ هم در نظام سهمیه‌بندی و هم در نظام اولویت‌بندی انرژی، نکاتی به‌صورت جدی مطرح شده است. این موارد در جلسات با دوستان در وزارت نیرو و همچنین در سطح دولت بررسی شده و بخش عمده‌ای از جداول پیشنهادی وزارت مورد پذیرش قرار گرفته است. ما اکنون در حال تعیین اولویت‌ها برای صنایع مختلف هستیم. این جداول با همکاری تشکل‌های تولیدی و مدیران واحدهای بزرگ صنعتی استخراج شده است.

هشدار افزایش قیمت سیمان به دلیل نامه مدیرکل وزارت صمت

اداره کل صمت آذربایجان شرقی در نامه‌ای به مدیرعامل سازمان حمایت از ایجاد انحصار و افزایش قیمت سیمان به دلیل نامه مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت خبر داد. در این نامه تاکید شده تا اطلاع ثانوی سهمیه خرید ماهیانه (هفتگی) مشتریان محصول سیمان بر اساس نسبتی از میانگین خرید ماهیانه از بورس کالای ایران در بازه زمانی شش ماهه (۰۱) آبان ۱۴۰۳ الی ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ ملاک عمل قرار می‌گیرد.

بااین‌وجود دستورالعمل موردبحث با شرایط اقلیمی برخی استان‌ها همخوانی ندارد. شرایط اقلیمی استان‌های سردسیر اجازه فعالیت عمرانی و ساختمانی در بازه زمانی اعلام شده را نمی‌‌دهد.

برنامه معدن و صنایع معدنی در تحقق هدف ۸۹۳ میلیون دلاری بومی‌سازی

ایران از ظرفیت ویژه‌ای در بخش معدن و صنایع معدنی برخوردار است. در طول سال‌های گذشته سرمایه قابل توجهی جذب این حوزه شده است. با توجه به سرمایه جذب شده در بخش معدن و صنایع وابسته به آن، انتظار می‌رود این صنعت در مسیر خودکفایی گام برداد. خوشبختانه در طول سال‌های گذشته اقدامات مثبتی در این زمینه شکل گرفته و شرکت‌های بزرگ فعال در این بخش با راهبری ایمیدرو در مسیر بومی‌سازی گام برمی‌دارند. برنامه صرفه‌جویی ارزی حاصل از بومی‌سازی توسط شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی با راهبری ایمیدرو؛ ۸۹۳.۲ میلیون دلار طی سال ۱۴۰۴ هدف‌گذاری شده است که ۱۳ شرکت بزرگ در تحقق این هدف مشارکت خواهند داشت.

ایجاد فضای جدید معدنی در کشور با ارایه بسته‌های سرمایه‌گذاری

ارائه بسته‌های جدید سرمایه‌گذاری برای ارتقا همکاری بخش خصوصی در بخش معدن می‌تواند به توسعه صنعتی و معدنی کشور منجر شود. معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: بسته‌های سرمایه‌گذاری ایمیدرو در حوزه اکتشاف و بهره‌برداری؛ فضای جدیدی را در حوزه معدن و صنایع معدنی ایجاد می‌کند و در تحقق هدف رشد ۱۳ درصدی بخش معدن مطابق با برنامه هفتم پیشرفت؛ بسیار اثرگذار است. وجیه‌اله جعفری گفت: این بسته‌ها شامل؛ بسته‌های پروانه‌های اکتشافی مربوط به ایمیدرو و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، پروانه‌های بهره‌برداری دراختیار دولت (وزارت صمت به صورت آزاد) و طرحی در قالب ایجاد داده‌ها و اطلاعات پایه شامل نقشه‌های یک پنجاه هزارم از طریق نظارت سازمان زمین‌شناسی؛ می‌شود.

معاون وزیر صمت افزود: از طریق این سه بسته می‌توانیم فضای جدیدی در بخش معدن و صنایع معدنی ایجاد کنیم و در این زمینه یکی از شروط مهم آن؛ ادامه سرمایه‌گذاری توسط سرمایه‌گذار تا رسیدن به حصول نتیجه است.

ایران دارای ۸۰ نوع ماده معدنی است که کمتر از ۴۰ ماده معدنی آن مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. بدون تردید توسعه بهره‌مندی از ظرفیت‌های معدنی نیازمند جذب سرمایه قابل توجه به این بخش است.

توسعه حوزه‌های جدید معدنی

توسعه همه‌جانبه ظرفیت‌های معدنی راهکاری برای بهبود عملکرد و ارتقا سودآوری در حوزه معادن و صنایع معدنی است. رئیس هیات عامل ایمیدرو از ورود این سازمان به حوزه‌های جدید معدنی خبر داد و تاکید کرد: علاوه بر حوزه سنگ آهن و فولاد، این سازمان برنامه تسهیل سرمایه گذاری در حوزه هایی سیلیکون، طلا و مس که نیاز کمتری -به نسبت فولاد، به برق دارند را در دستور کار دارد. فراخوان برای جذب سرمایه در پروانه های اکتشاف حوزه های طلا و مس، در اولویت های ایمیدرو قرار گرفته است.

جهش در اکتشاف با مدل‌های جدید سرمایه‌گذاری

ایمیدرو یکی از متولیان اصلی بخش معدن و صنایع وابسته به آن است و برهمین‌اساس نیز اقداماتی را برای ارتقا سطح اکتشاف و بهره‌برداری از ذخایر معدنی در دستور کار دارد. سمیه خلوصی معاون برنامه‌ریزی و توانمندسازی ایمیدرو، تاکید کرد: هدف ایمیدرو در ارایه مدل‌های جدید سرمایه‌گذاری، ایجاد جهش بزرگ در اکتشاف معادن است. اکنون امیدواریم با مدل جدید سرمایه‌گذاری در اکتشاف و پتانسیل‌های موجود در کشور، سالانه حداقل به یک میلیون متر حفاری دست یابیم. ایمیدرو طی ۱۰ سال گذشته ۱۰ میلیارد دلار طرح مشارکتی با بخش خصوصی اجرا کرده که ۵ میلیارد دلار آن به ثمر نشسته است.

شورای عالی معادن متمرکز بر تسهیل‌گری امور بخش خصوصی است

توسعه فعالیت بخش خصوصی یکی از مهم‌ترین راهکارهایی است که می‌تواند به بهبود عملکرد فعالان بخش معدن منجر شود. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شورای عالی معادن متمرکز بر تسهیل‌گری امور بخش خصوصی است، گفت: چالش‌های تحقق هدف رشد ۱۳ درصدی بخش معدن در برنامه هفتم پیشرفت، با برون سپاری فعالیت‌های معدنی به بخش خصوصی دارای اهلیت، مرتفع خواهد شد.

وی گفت: رسالت دولت سیاست‌گذاری است و به هر میزان که تصدی‌گری دولت در بخش معدن کمتر باشد و امور را به بخش خصوصی واگذار کند؛ شاهد گشایش خواهیم بود.

بازگشت ناچیز حقوق معادن به استان

بازگشت حقوق دولتی معادن به استان‌ها یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که اغلب موردبحث و اختلاف است. با وجود تصویب قانون در این بخش، دولت در عمل به بازگشت حقوق معادن به استان‌ها، به درستی عمل نمی‌کند و همین موضوع چالش‌ساز می‌شود.

محمد بیات، نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی، در نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان با اشاره به نحوه توزیع حقوق دولتی معادن گفت: متأسفانه از مجموع ۵۶۰ میلیارد تومان که از محل معادن استان مرکزی به خزانه کشور واریز شده، تنها حدود ۷۵ تا ۸۰ میلیارد تومان به استان بازگشته است که از این میزان، سهم استان فقط پنج میلیارد تومان بوده است.

واگذاری ۳۱ نقشه زمین‌شناسی به بخش خصوصی

سیاست‌گذاران حوزه معدن و صنایع معدنی به دنبال تعامل حداکثری با بخش خصوصی هستند. معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور از واگذاری ۳۱ نقشه زمین‌شناسی به بخش خصوصی در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: در راستای سیاست‌های خصوصی‌سازی، اقدام به واگذاری طرح‌های اکتشافی و برون‌سپاری پروژه‌ها کرده‌ایم. داریوش اسماعیلی، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۴ بالغ بر ۱۲۰ نقشه زمین‌شناسی جدید تعریف کرده‌ایم که همراه با ۲۰ نقشه قبلی به ۱۴۰ نقشه خواهد رسید که این عدد شامل ۴۲۰ پروژه برای سال ۱۴۰۴ خواهد شد که این عدد ۷ برابر میانگین سال‌های گذشته است. امید می‌رود در سایه این تعامل، موفقیت فعالیت در حوزه معدن، بیشتر شود.