نگاهی به مهمترین اخبار بخش معدن و صنایع معدنی در هفتهای که گذشت؛
ارتباط با دنیا، الزامی به سوی توسعه معدنی و صنعتی

هفتمین دوره نمایشگاه ایران اکسپو به عنوان بزرگترین و مهمترین رویداد صادراتی در جهت ارتباط با بازارهای بینالمللی کشورمان با حضور شرکتهای بیش از یکصد کشور جهان در تهران برگزار شد. شرکتهای معدنی و صنایع معدنی در این نمایشگاه حضور پرقدرتی داشتند. برهمیناساس نیز انتظار میرود این رویداد به بستر توسعه صنعتی و اقتصادی در بخش معدن و صنایع وابسته به آن بدل شود.
هفتمین دوره نمایشگاه ایران اکسپو به عنوان بزرگترین و مهمترین رویداد صادراتی در جهت ارتباط با بازارهای بینالمللی کشورمان با حضور شرکتهای بیش از یکصد کشور جهان در تهران برگزار شد. شرکتهای معدنی و صنایع معدنی در این نمایشگاه حضور پرقدرتی داشتند. برهمیناساس نیز انتظار میرود این رویداد به بستر توسعه صنعتی و اقتصادی در بخش معدن و صنایع وابسته به آن بدل شود.
برنامه مبادلات تجاری 10 میلیارد دلاری بین ایران و آفریقا
توسعه روابط ایران و آفریقا کمک درخوری به توسعه اقتصادی کشور میکند. این تعاملات در حوزههای مختلفی ازجمله در بخش معدن قابلیت طرح و بررسی دارد. وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ظرفیتهای گسترده همکاری ایران و آفریقا، از برنامهریزی برای افزایش 10 برابری مبادلات تجاری تا سقف 10 میلیارد دلار خبر داد. محمد اتابک امروز در افتتاحیه سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا افزود: حجم تجارت ایران با آفریقا اکنون تنها ۳ درصد از صادرات و ۱ درصد از واردات کشور را تشکیل میدهد که به حدود ۸۰۰ میلیون دلار محدود شده است.
وی توسعه زیرساختها، احداث شهرکهای صنعتی و پالایشگاهها، گسترش انرژیهای نوین و کشت فراسرزمینی، راهاندازی خطوط کشتیرانی به جنوب و جنوب غرب آفریقا، راه اندازی خطوط هوایی، تسهیل تبادلات بانکی و تهاتر با مکانیسم تسویه از طریق صندوق ارزی، تدوین برنامه عملیاتی معادن استراتژیک آفریقا و تخصیص ۲ میلیارد یورو تسهیلات در قالب اعتبارات خریدار فروشنده از سوی صندوق توسعه ملی، افزایش تعداد اتاقهای بازرگانی مشترک از ۱۳ به ۲۰ مورد و ارتقای رایزنان تجاری به ۱۲ نفر را از محورهای کلان این رویداد برشمرد.
در این نشست رئیس هیات عامل ایمیدرو نیز به وجود فناوریهای زنجیرههای اکتشاف و استخراج تا فراوری و تولید محصولات معدنی و صنایع معدنی در ایران اشاره کرد. دانش فنی و بومی شده در حوزه های مختلف معدنی در کنار نیروی انسانی متبحر و وجود مدیران کارامد؛ ظرفیت و زمینه های قابل توجهی برای تقویت همکاریها با کشورهای آفریقایی ایجاد کرده است.
سرمایهگذاری 4 میلیارد دلاری در زنجیره معادن
امسال بیش از ۲ میلیارد دلار پروژه معدن و صنایع معدنی نیز آماده افتتاح و راه اندازی است. رئیس هیات عامل ایمیدرو از آغاز عملیات 4 میلیارد دلار پروژه در سال جاری خبر داد و گفت: این پروژهها طیفی از زنجیره های فولاد، مس، زیرساخت و … را در برمیگیرد.
ایمیدرو راهبری و اقدامات توسعهای خود را در راستای بهرهبرداری از پروژههای معدنی در دستور کار دارد. بدون تردید اجرای پروژههای مختلف معدنی توسط ایمیدرو تاثیر مستقیم بسزایی بر توسعه مناطق مختلف و اشتغالزایی دارد. بااینوجود نباید فراموش کرد که تامین انرژی پایدار صنایع معدنی و فولادسازان؛ از دغدغه های معدن و صنایع معدنی محسوب میشود.
مشارکت مؤثر شرکتهای زنجیره معدن در رفع چالشهای بندر شهید رجایی
به دنبال بروز حادثه تلخ انفجار در بندر شهید رجایی که به از دست رفتن جان کارگران بسیاری منجر شد، بسیاری از شرکتهای معدنی و صنعتی، تلاش خود را برای مقابله با این شرایط به کار بستند. درهمینحال برای حمایت از رفع مشکلات این منطقه اعلام آمادگی کردند.
پتانسیلهای معدنی، فرصت رشد و همکاری بینالمللی
رویداد ایران اکسپو در هفتهای که پشت سر گذاشتیم، برگزار شد. با توجه به ظرفیتهای ویژه ایران در بخش معدن و صنایع معدنی، انتظار میرود این رویداد به توسعه همکاری بخش معدن با مجموعههای جهانی منتهی شود. هرچند تحریم و محدودیت در تعاملات بینالمللی سدی در این مسیر است.
وجیهاله جعفری معاون معادن و فرآوری مواد وزارت صمت در حاشیه نمایشگاه ایراناکسپو گفت: ایران از ظرفیتویژهای در حوزه معدن، صنایع معدنی و بهخصوص زنجیره فولاد، مس و … برخوردار است. از این ظرفیت میتوان برای ارتقا صادرات بهره گرفت. شرکتهای معدنی و صنایع معدنی کشور با توان کامل در این رویداد تجاری حاضر شدهاند و امید میرود بستری برای تعاملات تجاری میان ایران و سایر کشورها فراهم شود. این تعاملات میتواند به ارتقا سطح دانش فنی در کشور نیز کمک کند.
داریوش اسماعیلی رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در جریان برگزاری نمایشگاه ایراناکسپو گفت: براساس ماده 48 قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، وزارت صمت مکلف است با همکاری وزارت امور خارجه و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در طول اجرای برنامه اقدامات لازم در زمینه شناسایی ذخایر معدنی فراسرزمینی و دریایی و برنامهریزی جهت بهرهمندی از این معادن را انجام دهد. درهمینحال در این قانون امکانسنجی و شناسایی کشورهای هدف صادرات دانش فنی و خدمات فنی، طراحی و مهندسی و پیمانکاری و مبادله موافقتنامه توسعه همکاری در بخش معدن و صنایع معدنی اعم از اکتشاف، بهرهبرداری و فراوری، مرود توجه قرار گرفته است. امید میرود نمایشگاه ایراناکسپو فرصت مناسبی برای پیشبرد اهداف توسعهای بخش معدن منطبق با برنامه هفتم توسعه را فراهم کند.
آمادگی ایران برای فرآوری مواد معدنی در افغانستان
هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو در هفتهای که پشت سر گذاشتیم برگزار شد. این رویداد تجاری فرصت ویژهای را برای حضور ایران و توان معدنی کشور در کشورهای منطقه فراهم خواهد کرد. استاندار خراسان جنوبی در دیدار با رئیس اتحادیه بازرگانی کابل در حاشیه برگزاری در هفتمین نمایشگاه ایراناکسپو (۲۰۲۵) گفت: افغانستان دارای معادن ارزشمندی است و ما با تکیه بر دانش فنی و تخصص موجود در کشور آمادگی داریم در زمینه فرآوری مواد معدنی نقشی مؤثری ایفا کنیم.
ثبت بالاترین رقم سرمایهگذاری و حفاری اکتشافی ایمیدرو
ایران از ظرفیتهای ویژه معدنی برخوردار است، بااینوجود هنوز آنطور که باید به پتانسیلهای این بخش توجه نشده است. اجرای فعالیتهای حفاری اکتشافی یکی از مهمترین راهکارهایی است که به ارتقا سطح بهرهمندی از ظرفیتهای معدنی کشور کمک میکند. میزان حفاری های اکتشافی ایمیدرو به همراه شرکت های زیرمجموعه در سال گذشته به 670هزار متر رسید. این رقم بیشترین عملکرد ایمیدرو در حفاری های اکتشافی است که تاکنون به ثبت رسیده است. این در حالی است که در سال 1402 حفاری های این بخش به 556هزار متر رسیده بود. برنامه حفاری های اکتشافی سال پیش رو (1404) 650هزار متر پیشبینی شده که برای تحقق این هدف 50هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است.
باوجود اقدامات انجام گرفته در این بخش، ایران همچنان در حوزه فعالیتهای اکتشافی بسیار عقب است. سایر کشورها سرمایهگذاری ویژهای برای توسعه فعالیتهای حفاری اکتشافی کردهاند و آثار آن را در بهبود فعالیتهای معدنیشان میتوان مشاهده کرد.
حجم صادرات آهن و فولاد کشور ۸ درصد کمتر شد
ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور طی 12ماهه سال 1403 برابر 13 درصد یا معادل یک میلیارد دلار کاهش داشته است. اسلب و شمش به عنوان محصولات اصلی صادراتی فولاد ایران، بیشترین کاهش حجم صادرات به ترتیب با ۳۲ و ۱۸درصد افت داشتهاند. حجم صادرات مقاطع طویل ۱۴درصد افزایش داشته که کارتهای بازرگانی اجارهای همچنان بازیگر اصلی صادرات آن بودهاند. این مسئله قطعاً بر ارزآوری فولاد کشور تاثیرگذار خواهد بود.
مجلس در حال تهیه قانونی خاص برای معادن زغال سنگ است
در سالهای اخیر شاهد بروز حوادث تلخ معدنی در کشور بودهایم. بخش بزرگی از این حوادث در نبود قوانین و مقررات کارامد و تبعیت از قانون حاصل شده است. رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این که اکثر حوادث سخت کشور در حوزه معادن مربوط به معادن زغال سنگ است، گفت: مجلس در حال تدوین قانونی ویژه برای معادن زغال سنگ است.
وی همچنین به موضوع مسکن حمایتی برای قشر کارگر اشاره کرد و گفت: با توجه به پراکندگی کارگران در شهرهای مختلف، باید با اقداماتی کوچک و مؤثر برای تأمین مسکن کارگران فاقد مسکن، به ویژه در شهرهای زیر ۳۰۰ هزار نفر، زمین فراهم کنیم. در خصوص معادن زغال سنگ نیز قالیباف گفت: با توجه به حوادث متعددی که در این حوزه رخ داده، ما در حال تدوین قانونی ویژه برای معادن زغال سنگ هستیم تا مشکلات این بخش حل شود و امیدواریم که بتوانیم این قانون را در سال جاری به تصویب برسانیم.