کارشناس حفاري و اکتشاف فلزي سازمان زمين شناسي در گفت‌وگو با معدن نيوز مطرح کرد:

کاهش هزينه‌هاي حفاري معادن با دستگاه‌هاي جديد

کاهش هزينه‌هاي حفاري معادن با دستگاه‌هاي جديد

پايگاه خبري معدن نيوز- کارشناس حفاري و اکتشاف فلزي سازمان زمين شناسي کشور گفت: درحال‌حاضر در پروژه‌هاي اکتشافي معادن به‌منظور ايجاد سرعت و کاهش هزينه‌هاي حفاري بيش از نيمي از چاه‌ها را با دستگاه‌هاي RC و بخش ديگر را با دستگاه‌هاي مغزه‌گيري حفر مي‌کنند.

پايگاه خبري معدن نيوز- کارشناس حفاري و اکتشاف فلزي سازمان زمين شناسي کشور گفت: درحال‌حاضر در پروژه‌هاي اکتشافي معادن به‌منظور ايجاد سرعت و کاهش هزينه‌هاي حفاري بيش از نيمي از چاه‌ها را با دستگاه‌هاي RC و بخش ديگر را با دستگاه‌هاي مغزه‌گيري حفر مي‌کنند.
داريوش فتحي جو در گفت‌وگو با پايگاه خبري معدن نيوز در خصوص دستگاه‌هاي حفاري به معدن نيوز گفت: دستگاه‌هاي حفاري بسته به اهداف مورد نظر در کار متنوع هستند و به‌طور کلي با توجه به تنوع در روش‌هاي حفر چاه‌هاي حفاري حدود 9 مدل از اين دستگاه‌ها توسط شرکت‌هاي سازنده توليد مي‌شوند که از آنها در حفاري‌هاي چاه آب، نفت، مطالعات ژئوتکنيکي، حفر چاه‌هاي انفجاري و مطالعات اکتشافي معادن استفاده مي‌شود.
وي افزود: بيشتر اين دستگاه‌ها در هنگام حفاري سنگ‌هاي مسير را خرد کرده و خرده‌ سنگ‌ها از دهانه چاه خارج مي‌‌شوند و در برخي از مدل‌ها نيز سنگ‌هاي مسير چاه سالم و با خردشدگي کم از چاه بيرون مي‌آ يند.
کارشناس ارشد زمين شناسي اقتصادي بيان کرد: در چند دهه گذشته حفاري‌هاي اکتشافي با دستگاه‌هاي مغزه‌گيري انجام مي‌گرفته و عدم به‌کارگيري دستگاه‌هاي نوع Percussion به دو دليل اختلاط خرده سنگ‌هاي خروجي با سنگ ديواره چاه و عدم امکان بررسي‌هاي سنگ‌شناسي و ديگر مطالعات بر روي خرده سنگ‌هاي خروجي بوده است.
وي در خصوص آخرين روش‌هاي مورد استفاده در حفاري اکتشافي گفت: حفاري اکتشافي به روش RC، در سال‌هاي اخير به‌تدريج جاي خود را در حفاري‌هاي اکتشافي ذخاير معدني باز کرده است. در اين روش براي عدم اختلاط خرده‌ سنگ‌هاي خروجي با ريزش‌هاي ديواره چاه، خرده سنگ‌ها با فشار هوا و يا آب از فضاي بين دو لوله به بيرون رانده شده و تماس با ديواره چاه نخواهند داشت.
وي تصريح کرد: در مدل ديگري از اين دستگاه‌ها، هواي فشرده و يا آب از فضاي بين دو لوله وارد چاه شده و خرده سنگ‌ها از فضاي لوله مرکزي به بيرون از چاه هدايت مي‌شوند. بنابراين هيچ نوع آلودگي با سنگ‌هاي ديواره چاه ايجاد نمي‌شود. هم‌اينک بيش از نيمي از حفاري‌هاي اکتشافي در دنيا توسط دستگاه‌هاي RC انجام مي‌يابد، سرعت زياد و هزينه کمتر از جمله مزيت‌هاي عمده اين نوع دستگاه‌ها نسبت به دستگاه‌هاي مغزه‌گيري است و در هر پروژه اکتشافي جهت شناخت اوليه و سريع از ذخيره معدني مي‌توان حفاري را با اين روش آغاز کرد.
کارشناس ارشد زمين شناسي اقتصادي عنوان کرد: البته اين روش معايبي دارد از جمله اين که درصورت افت و کم بودن فشارهواممکن است کاني‌هاي سنگين به عمق 750 سليکون وارد نشوند.
فتحي‌جو در خصوص شرح خدمات بر عمليات کارگاه در عمليات حفاري گفت: عمليات دفتري، عمليات صحرايي، شرح وظايف نظارت بر حفاري پياده کردن نقاط حفاري جديد با هماهنگي کارفرما و تحويل آن به پيمانکار و تنظيم صورتجلسه مربوطه و نظارت بر آماده کردن سايت حفاري و نظارت از جمله مراحلي است که در عمليات حفاري انجام مي‌شود.
وي تاکيد کرد: همچنين نظارت بر نحوه استقرار دستگاه حفاري و رعايت مسائل ايمني، کنترل شيب و آزيموت گمانه مطابق شبکه حفاري طراحي شده ونظارت بر مسائل هنگام حفاري از ديگر عملياتي است که در حفاري بايد انجام شود.
فتحي جو اظهار کرد: گماردن يک کارشناس به عنوان ناظر عمليات حفاري و انجام امور محوله، کنترل طول‌ها، کنترل گزارشات روزانه حفاري و تهيه گزارش‌هاي ماهانه از ديگر عملياتي است که لازم است در هنگام حفاري مورد بررسي قرار گيرد.