معدن‌نیوز بررسی کرد:

واکنش بریتانیا به تعرفه های ۲۵ درصدی ترامپ

پرهام کریمی
واکنش بریتانیا به تعرفه های ۲۵ درصدی ترامپ

دولت بریتانیا برنامه‌های سرمایه‌گذاری به مبلغ ۲.۵ میلیارد پوند در صنعت فولاد این کشور را پس از آنکه دونالد ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی بر تمامی واردات فولاد و آلومینیوم به ایالات متحده را اعلام کرد به سرعت به اجرا درآورده است

دولت بریتانیا برنامه‌های سرمایه‌گذاری به مبلغ ۲.۵ میلیارد پوند در صنعت فولاد این کشور را پس از آنکه دونالد ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی بر تمامی واردات فولاد و آلومینیوم به ایالات متحده را اعلام کرد به سرعت به اجرا درآورده است.

وزیر تجارت، جاناتان رینولدز، امروز یک سند سبز به نام «طرح برای فولاد» منتشر خواهد کرد – چند هفته زودتر از برنامه‌ریزی اولیه – که نشان‌دهنده‌ی تأثیر تعرفه‌های ترامپ بر دولتی است که به شدت در تلاش برای رونق اقتصادی است.

رینولدز در مصاحبه با «آبزرور» گفت که حتی قبل از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، دولت مصمم به تقویت و گسترش صنعت فولاد بریتانیا بوده است، اما اقدامات رئیس‌جمهور آمریکا نیاز به اقدام را فوری‌تر کرده است.

وی افزود: «زمینه‌های داخلی و بین‌المللی پشت حس فوریت ما برای جلو انداختن انتشار این استراتژی قرار دارد.» در اشاره به تعرفه‌های ترامپ، وی اضافه کرد: «این قطعاً یک چالش دیگر است اما اجرای سریع‌تر استراتژی را حتی مهم‌تر می‌کند.»

تا به حال، بریتانیا از پیوستن به اتحادیه اروپا و کانادا در تهدید به پاسخ فوری به‌عنوان واکنشی به ادامه‌ی اعمال تعرفه ۲۵ درصدی واردات، امتناع کرده است. بریتانیا سالانه حدود ۲۰۹,۰۰۰ تن فولاد به ایالات متحده صادر می‌کند و تقریباً ۱۶,۰۰۰ تن وارد می‌کند؛ به طوری که بازار صادراتی دوم بعد از اتحادیه اروپا به حساب می‌آید.

رینولدز گفت: «داشتن این تعرفه‌ها به نفع هیچ یک از ما نیست»، و اظهار امیدواری کرد که مذاکرات با مقامات آمریکایی قبل از وقوع خسارات جدی منجر به راه‌حلی شود.
گرت استیس، مدیر کل سازمان صنعتی «UK Steel»، هفته گذشته اعلام کرد که اقدامات آمریکا موجب خفه شدن صادرات بریتانیایی و آسیب به تراز تجاری این کشور در زمانی شده است که حمایت‌گرایی جهانی در حال افزایش است.

او گفت: «ایالات متحده دومین بازار صادراتی ما پس از اتحادیه اروپا است و این اقدام تهدیدی برای بیش از ۴۰۰ میلیون پوند صادرات فولاد ما در هر سال محسوب می‌شود.»

در مانیفست انتخاباتی، حزب مخالف کارگری آن زمان برنامه‌هایی را برای صرف ۲.۵ میلیارد پوند به منظور «بازسازی صنعت فولاد بریتانیا» اعلام کرد. این مبلغ در کنار یک بسته جداگانه به ارزش ۵۰۰ میلیون پوند برای شرکت Tata Steel جهت تأمین بخشی از هزینه‌های تولید فولاد جدید در Port Talbot در جنوب ولز قرار می‌گرفت.
اکنون وزرا قصد دارند تصمیمات مربوط به بهترین استفاده از این سرمایه‌گذاری برای تقویت صنعت فولاد را با تأکید بر هم‌فاینانس کردن پروژه‌های نوآورانه به رهبری بخش خصوصی، تسریع بخشند. بخشی از هدف این است که صنعت فولاد بریتانیا، که به شدت تضعیف شده، به اندازه کافی قوی باشد تا به عنوان تأمین‌کننده اصلی در پروژه‌های زیرساختی کلیدی این کشور که در قلب تلاش‌های رشد دولت قرار دارند، عمل کند.

هفته گذشته، فرودگاه هیترو خبر خوشی را برای «British Steel» و صنعت فولاد در سطح کشور به ارمغان آورد؛ با تعهد به استفاده از فولاد تولید شده در بریتانیا در بزرگ‌ترین برنامه سرمایه‌گذاری خود و همچنین اعلام اینکه در صورت دریافت مجوز رسمی برای پیشنهاد بحث‌برانگیز ساخت سطر سوم، این کار تکرار خواهد شد.

برنامه‌های هیترو که شامل استفاده از فولاد بریتانیایی در زیرساخت‌های ترمینال جدید اصلی، سرمایه‌گذاری در ظرفیت ترمینال ۲ و ترمینال ۵ می‌شود.