معدن و صنايع معدني در هفتهاي که گذشت؛
هفتهاي براي توسعه و پيشرفت

پایگاه خبری معدن نیوز -کمبود انرژی و محدودیت در تامین گاز صنایع همچنان مهمترین خبری است که سمتوسوی بازار فلزات و مواد معدنی را روشن میکند. در چنین شرایطی هر هفته خبر جدیدی مبنی بر تحمیل خسارت و لطمه به صنایع در اثر این محدودیتها منتشر میشود. در ادامه با توجه به آنکه در روزهای سالگرد پیروزی انقلاب 57 ایران قرار داریم، در هفته اخیر اخبار متعددی از روند افتتاح صنایع در استانهای مختلف منتشر شده است. امید میرود صنایع تازه تاسیس بتوانند نقش و اثرگذاری فعالیتهای معدنی را در تولید ناخالص داخلی و استغالزایی افزایش دهند.
به گزارش معدن نیوز -کمبود انرژی و محدودیت در تامین گاز صنایع همچنان مهمترین خبری است که سمتوسوی بازار فلزات و مواد معدنی را روشن میکند. در چنین شرایطی هر هفته خبر جدیدی مبنی بر تحمیل خسارت و لطمه به صنایع در اثر این محدودیتها منتشر میشود. در ادامه با توجه به آنکه در روزهای سالگرد پیروزی انقلاب 57 ایران قرار داریم، در هفته اخیر اخبار متعددی از روند افتتاح صنایع در استانهای مختلف منتشر شده است. امید میرود صنایع تازه تاسیس بتوانند نقش و اثرگذاری فعالیتهای معدنی را در تولید ناخالص داخلی و استغالزایی افزایش دهند.
شوک گاز به زنجیره فولاد
در ماههای اخیر و با ورود امواج سرما به کشور شاهد محدودیت قابل توجه در تامین انرژی صنایع بودیم. این محدودیت بر روند فعالیت و تولید صنایع زنجیره فولاد کشور تاثیر منفی داشت. براساس آمار محدودیتهای شدید در تامین گاز صنایع موجب شد تا تولید فولاد ایران در دیماه امسال با کاهش ۲۶ درصدی نسبت به آذرماه به ۱ میلیون و ۹۵۵ هزار تن برسد. تولید آهن اسفنجی نیز در دیماه با کاهش شدید ۴۹ درصدی نسبت به آذرماه امسال، به ۱ میلیون و ۱۲۰ هزار تن رسیده است. این روند کاهشی در سایر حلقههای زنجیره فولاد نیز جریان داشته است. افت تولید فولاد بهمنزله تحمیل خسارتهای جدی به صنعت و صنعتگران است. علاوهبراین با کاهش میزان تولید در حلقههای مختلف این زنجیره، شاهد بروز گرانی و رشد نرخ در بازار و انتقال آن به سایر حلقهها تا تولید محصول نهایی بودهایم. متاسفانه محدودیت یاد شده از زیرساختهای ضعیف در بخش انرژی نشات میگیرد، بنابراین تا زمانیکه این محدودیتهای زیرساختی مرتفع نشود، نمیتوان به اصلاح شرایط موجود امید داشت.
همکاری نهادهای دولتی برای توسعه و اشتغال
در هفتهای که پشت سر گذاشتیم دو تفاهمنامه همکاری میان “وزارت صنعت معدن و تجارت و ایمیدرو” با “بانک ملی” امضا شد. هدف از امضای این تفاهمنامه کمک به رونق سرمایهگذاری، تأمین مالی واحدها و پروژههای بخش صنعت و معدن و حمایت از اشتغال این حوزه است. ایمیدرو تا سال ۱۴۱۰ سرمایهگذاری ۱۲میلیارد دلاری را برنامهریزی کرده که بخشی از آن در قالب این تفاهمنامهها محقق خواهد شد.
همانطور که بارها تاکید شده ایران از ظرفیتهای قابل توجهی در حوزه انرژی برخوردار است بااین وجود در طول سالهای گذشته به جذب سرمایه در این حوزه توجه کافی نشده است. همین موضوع نیز مانع اثرگذاری تولید در بخش معدن و صنایع معدنی متناسب با ظرفیتهای این بخش است.
بر اساس اسناد امضا شده، تفاهمنامه نخست دربرگیرنده ۲۰۰هزار میلیارد ریال تسهیلات سرمایهای است که از محل سپرده شرکتهای زیرمجموعه و تابعه ایمیدرو تامین میشود و هدف آن تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش است. تفاهمنامه دوم ارائه خدمات مالی از طریق کارگزاری این بانک به شرکتهای این بخش در بورس است. چنانچه اهداف یاد شده محقق شود میتوان به توسعه زیرساختهای معدنی در کشور و اثرگذاری حداکثری آن بر بهبود شرایط تولید در حلقه معدن و پس از آن صنایع معدنی امید داشته باشیم.
هفته پرافتتاح
با توجه به آنکه در روزهای سالگرد پیروزی انقلاب 57 ایران قرار داریم، در هفته اخیر اخبار متعددی از روند افتتاح صنایع در استانهای مختلف منتشر شده است. چندی پیش رئیس هیات عامل ایمیدرو از آماده افتتاح بودن 29 طرح معدنی و صنایع معدنی برای این روزها خبر داد.
در ادامه 3 طرح توسعهای در مجتمع فروکروم جغتای افتتاح شد، با افتتاح طرحهای یاد شده نخستین پروژه سیلیکون متال کشور راهاندازی شد. در ادامه مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد نیز از امضای 3 قرارداد سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی در حوزههای فولاد و پتروشیمی خبر داد.
در همینحال در هفتهای که پشت سر گذاشتیم و به مناسبت دهه فجر احبار مثبتی درخصوص رشد فعالیتهای اکتشافی در کشور توسط سازمان ایمیدرو منتشر شد.
اکتشاف گام نخست برای بهرهمندی از ظرفیتهای معدنی کشور است و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، وظاف اساسی را برای توسعه فعالیتهای اکتشافی بر عهده دارد. براساس آمار در 9 ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته میزان حفاریهای اکتشافی انجام گرفته در کشور، 35 درصد بیشتر شده است. علاوه بر این میزان سرمایهگذار ایمیدرو در حفاریهای اکتشافی نیز 140 درصد بیشتر شده است. بنابراین ازمجموع موارد یاد شده میتوان اینطور برداشت کرد که پروژههای در دست افتتاح متعدد هستند، امید میرود با ورود واحدهای یاد شده به بخش تولید، بخش بزرگی از مشکلات صنایع مرتفع شود.
نگاهی به بازار جهانی
تصمیم فدرال رزرو مبنی بر رشد ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره امریکا در چهارشنبه هفته گذشته منتشر شد. با توجه به آنکه روند افزایش نرخ بهره در این کشور کاهش یافته است، انتظار میرفت انتشار این خبر به رشد بازارهای کالایی و فلزی در دنیا منتهی شود. اما انتشار دادههای اشتغال امریکا در ماه ژانویه، عملا از اثرگذاری مثبت تعدیل سیاستهای فدرال رزرو در مواجهه با تورم کاست.
ایجاد ۵۱۷ هزار شغل جدید در امریکا برای ماه ژانویه نرخ بیکاری در این کشور را به کمترین میزان ظرف ۵۰ سال اخیر رساند. این داده خبری خوش از وضعیت اقتصادی این کشور است بااینوجود فعالان بازارهای مالی و کالایی دنیا را ترساند. در چنین شرایطی فدرال رزرو به اخذ سیاست انقباضی بیشتر بدون واهمه از تبعات منفی آن با هدف کنترل تورم ترغیب خواهد شد. بدین ترتیب شاهد توقف مسیر صعودی بهای فلزات در بازارهای جهانی و حتی بازگشت قیمتی به مسیر نزولی بودهایم. در چنین شرایطی انتشار اخباری مبنی بر سرعت پایین بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد و همزمان شدت گرفتن تنشهای ژئوپلتیک میان چین و امریکا نیز بر واهمه فعالان بازارهای فلزی دنیا افزوده است.
در همین حال از عملکرد نهچندان مثبت اقتصادی چین برای بازگشت به مسیر رشد چالش دیگری است که مانع تداوم صعود بهای فلزات در بازارهای جهانی شده است. ایندرحالی است که تا پیشازاین بسیاری از فعالان بازار نسبت به کاهش محدودیتهای کرونایی در چین و آثار مثبت آن بر اقتصاد این کشور امیدوار شده بودند.
زمینلرزه و بحرانی همهجانبه
وقوع زمینلرزه مهیب در ترکیه و سوریه از مهمترین اخبار دنیا در هفتهای که پشت سر گذاشتیم، بود. این زلزله 7.8 ریشتری بخشهایی از مرکز و جنوب ترکیه و شمال غرب سوریه را لرزاند. استانهای اسکندرون و عثمانیه به عنوان دو قطب بزرگ فولادسازی ترکیه را هم لرزاند. وقوع زمینلرزه یاد شده علاوه بر تلفات جانی و مالی قابل توجهی که به این دو کشور تحمیل کرد، بر روند اقتصاد دنیا و بازارهای فلزی و کالایی نیز موثر خواهد بود. ترکیه در رده بزرگترین فولادسازان دنیا قرار دارد. صنعت فولاد این کشور با تکیه بر مصرف قراضه احداث شده و توسعه یافته است.
بااینوجود با توجه به شرایط بحرانی در این کشور، نجات جان مصدومین از زیر آوار در این کشور در اولویت قرار دارد. درحالحاضر خبری از وضعیت واحدهای فولادی واقع در این مناطق نیست. فعالان بازار جهانی آهن و فولاد پیشبینی میکنند، از سرگیری مبادلات با ترکیه حداقل به یک هفته زمان نیاز دارد. در ادامه شاهد رشد بهای میلگرد صادراتی ترکیه بودیم. این رشد در سایه احتمال کاهش عرضه این محصول به دنبال وقوع زمینلرزه حاصل شده است.