همزمان با روز ملي دماوند اعلام شد:

نشانه‌اي از فوران آتشفشاني در دماوند وجود ندارد

نشانه‌اي از فوران آتشفشاني در دماوند وجود ندارد

پايگاه خبري معدن نيوز- معاون زمين‌شناسي سازمان زمين‌شناسي و اكتشافات‌معدني كشور، همزمان با 13 تير و روز ملي دماوند آثار هر گونه فوران آتشفشاني در دماوند را در حال حاضر رد كرد.

پايگاه خبري معدن نيوز- معاون زمين‌شناسي سازمان زمين‌شناسي و اكتشافات‌معدني كشور، همزمان با 13 تير و روز ملي دماوند آثار هر گونه فوران آتشفشاني در دماوند را در حال حاضر رد كرد.
به گزارش معدن نيوز معاون زمين‌شناسي اين سازمان همزمان با 13 تير و روز ملي دماوند، گفت: کوه‌هاي آتشفشاني از جمله پديده‌هاي زمين‌شناسي در كمربندهاي كوهزايي كره‌زمين به‌شمار مي‌آيند.
دكتر جليل قلمقاش افزود: بر اساس مطاعات موجود قديمي‌ترين فوران‌هاي آتشفشان دماوند مربوط به 1800 تا 800 هزار سال گذشته بوده و جوانترين فعاليت آتشفشان دماوند طبق مطالعات سن‌سنجي ايزوتوپي در 7 هزار سال گذشته رخ داده است.
به گفته وي وقتي صحبت از آتشفشان‌ها مي‌شود مردم طبيعت لطيف، سرسبز و زيباي دامنه‌هاي دماوند را به ياد مي‌آورند.
 معاون زمين‌شناسي سازمان زمين‌شناسي و اكتشافات‌معدني كشور با بيان اين كه در دهه‌هاي اخير هيچ كدام از آتشفشان‌هاي ايران مواد مذاب و مواد آتشفشاني پرتابي نداشته‌اند، خاطرنشان كرد: در ايران پنج آتشفشان نيمه خاموش يا خفته شامل دماوند، سهند، سبلان، تفتان و بزمان وجود دارد كه با توجه به خروج گاز و وجود چشمه‌هاي آب گرم در اطراف آن‌ها خاموش و غيرفعال نيستند؛ بلكه در زمان حاضر خفته‌اند.
قلمقاش با اشاره به اين كه با توجه به قرارگيري اين آتشفشان‌ها در كمربند كوهزايي آلپ-هيماليا احتمال فعاليت مجدد آنها وجود دارد، تصريح كرد:  فعاليت و بيداري دوباره آتشفشان¬هاي نيمه خاموش همراه با خسارت¬هاي شديد و گاه جبران¬ناپذير است.
به گفته وي اين هشدار زمين‌شناسان به معني اينكه همين لحظه احتمال وقوع فعاليت آتشفشاني وجود دارد، نيست بلكه به جاي هراس بايد به فكر ايجاد مراكز پايش هميشگي در اطراف آتشفشان‌هاي يادشده باشيم، زيرا با در اختيار داشتن اطلاعات مناسب زمين‌شناسان قادر خواهند بود رفتار آينده يك آتشفشان را پيش‌بيني كنند.
يادآور مي‌شود، جامعه کوهنوردي کشور از سال 1384 روز سيزدهم تير را که در تقويم باستاني ايران مقارن «جشن تيرگان» بوده، به عنوان روز ملي دماوند معرفي کرده است. در فراهان جشن تيرگان در اول ماه تير برگزار مي‌شود و اين آيين به ثبت ملي نيز رسيده است. در مازندران نيز جشن تيرگان با نام “تيرماه سيزده شو” در شب سيزدهم آبان ماه برگزار مي‌شود. اين جشن درگراميداشت ستاره باران‌آور در فرهنگ ايراني است و بنا به سنت در روز سيزدهم ماه تير انجام مي‌شود.
همچنين در تاريخ‌هاي سنتي تيرگان روز کمان‌کشيدن آرش کمانگير و پرتاب تير از فراز البرز است و جشن تيرگان به روايت ابوريحان بيروني در آثارالباقيه، روز بزرگداشت مقام نويسندگان در ايران باستان بوده ‌است.