در گفت و گو با مديرعامل ميشدوان مطرح شد:
زيرساخت کافي براي افزايش ظرفيت معدن ميشدوان
پايگاه خبري معدن نيوز- ايجاد واحدهاي خردايش و پرعيار سازي يکي از ملزمات توسعه فعاليت معادن سنگ آهن در کشور است.
پايگاه خبري معدن نيوز- ايجاد واحدهاي خردايش و پرعيار سازي يکي از ملزمات توسعه فعاليت معادن سنگ آهن در کشور است.
فرهاد اسلامي مديرعامل معدن ميشدوان در گفتوگو با پايگاه خبري معدن نيوز معتقد است که توسعه فعاليتها با رويکرد کشف و در اختيار گرفتن ذخاير جديد راهکار بهره گيري از سرمايه زيرساخت هاي ايجاد شده است، برنامه اي که از سوي مديران معدن ميشدوان دنبال مي شود. در متن زير کامل اين گفت و گو را مي خوانيد.
ميزان ذخيره معدن ميشدوان چقدر است و فرايند اکتشافي در اين محدوده چگونه انجام شده است؟
در مراحل مختلف اکتشافي سنگ آهن ميشدوان 19 حلقه گمانه حفاري به متراژ 2749 متر بروي دوازده پروفيل با آزيموت 340 درجه و با شيپ از 60 تا 90 درجه نسبت به راستاي افقي حفر شده در مجموعه ذخيرهاي 11 ميليون تني در اين محدوده يافت شده که با آغاز فعاليت هاي پيمانکار در سال 87 بهره برداري و استخراج از اين ذخيره شروع شده که هم اکنون نزديک به 5/1 ميليون تن از ذخيره آن باقي مانده است و پيش بيني مي شود تا 2 سال ديگر عمليات بهره برداري از اين معدن ادامه داشته باشد. به همين دليل از نيمه دوم سال گذشته عمليات اکتشاف همزمان اغاز شده و که ذخيره اي جديد به ميزان 2 ميليون تن شناسايي شده که عياري ميانگين 5/38 درصدي دارد.
چه ترکيباتي در سنگ اهن ميشدوان وجود دارد؟
ترکيب کاني شناسي سنگ آهن ميشدوان از تيپ ، منيتيت، منيتيت فسفردار ، منيتيت-هماتيت، هماتيت و هماتيت-منيتيت تشکيل شده که سنگ آهن منيتيت فسفردار و منيتيت کم فسفر از تيپ هاي اصلي و عمده اين آنومالي هستند و از انجايي که فسفر به عنوان يک عنصر مزاحم است در صورتي که بيشتر از ميزان معمول باشد متقاضي کمتري دارد با اين حال سنگ اهن فسفر دار ميشدوان به دليل ترکيب شدن با سنگ اهن هاي ديگر اين مشکل را برطرف کرده است.در واقع خصوصيات شيميايي سنگ آهن ميشدوان از چهار تيپ تشکيل شده؛ سنگ آهن پرعيار پر فسفر و کم گوگرد، سنگ آهن کم عيار پرفسفر وکم گوگرد، سنگ آهن پرعيار؛ کم فسفر و کم گوگرد، سنگ آهن کم عيار کم فسفر کم گوگرد. درصدي از اين عناصر براي واحد هاي فولادي مجاز است که به نوع کوره انها نيز بستگي دارد. براي نمونه سنگ آهني که تا 2/0 درصد فسفر دارد در کارخانه اي ذوب آهن اصفهان قابل استفاده است حال سنگ اهن ميشدوان نزديک به 35/. فسفر دارد که فاصله چنداني با ميزان استاندارد آن ندارد. بنابراين مي توان گفت سنگ آهن پرفسفر کم گوگرد اين معدن مشابه سنگ معدن چادرملو، چغارت و چاه گز است. از لحاظ عناصر همراه پر ارزش نظير واناديوم و تيتانيوم نيز سنگ آهن اين آنومالي، تقريبا مشابه کانسارهاي آهن ايران مرکزي است که بايد مورد توجه قرار گيرد. در واقع ميزان ذخيره معدن ميشدوان در سال 1385 در سه بخش شرقي، غربي و مرکزي به ميزان 13/2 ميليون تن سنگ آهن کم عيار پرفسفر با عيار متوسط آهن 79/38 درصد، فسفر 472 /0 درصد، گوگرد 46 /0 درصد، اکسيد تيتانيوم 251 /0 درصد و اکسيد واناديوم 119 /0 درصد شناسايي شد.
چه محصولاتي در معدن ميشدوان توليد مي شود؟
سه نوع محصول در اين مجتمع توليد مي شود سنگ آهن درشت دانه، ريز دانه و سيماني است که محصولات سيماني با توجه به دانه بندي به سه نوع نرمه طبيعي با سايز 6-0، باطله ريز دانه با سايز 10-0 و باطله درشت دانه با سايز 30-10 ميليمتر هستند رويکرد کلي مجتمع، توليد محصول با عيار 59% براي عرضه در بورس کالا است که اين رويکرد بسته به تقاضا قابليت تغيير دارد. به عبارت ديگر در اين مجتمع کارخانه خردايش و دانه بندي همراه با سيستم پر عيار سازي مگنت سپراتور و با ظرفيت توليد 250 تن در ساعت نصب گرديده و از اواخر سال 86 آغاز بکار کرده است.اين مجتمع کارخانه اي کنسانتره در 2 فاز راه اندازي کرده است که در مجموع نزديک به 2/3 ميليون تن در سال ظرفيت توليد دارد. سنگ شکن اين مجتمع نيز با ظرفيت توليد 1 ميليون تن دانه بندي بخشي از نياز بازار را پاسخگوست و پيش بيني مي شود با کشف انومالي هاي جديد مي توان ظرفيت اين سنگ شکن را ارتقا داد.
موقعيت جغرافيايي معدن ميشدوان چگونه است و از نظر حمل و نقل و دسترسي به جاده چه مزايا و معايبي دارد؟
مجتمع سنگ آهن ميشدوان در فاصله 30 کيلومتري شمال شهرستان بافق در استان يزد قرار دارد. فاصله اين معدن از سنگ آهن چغارت 25 کيلومتر است. راه دسترسي به معدن جاده آسفالته بافق-بهاباد به طول 30 کيلومتر و جاده آسفالته اختصاصي معدن به طول 8 کيلومتر است. از سوي ديگر خط آهن بافق-مشهد از شمال اين معدن عبور مي کند. حمل محصولات عرضه شده در بورس به دو روش جاده اي و ريلي براي اين معدن امکان پذير است که در روش ريلي ابتدا محصولات با کاميون به ايستگاه راه آهن مجاور (بيشه در) حمل و سپس توسط واگن هاي باربري منتقل مي شوند . در حاشيه و نزديک معدن ميشدوان دهستان يا دهکده قابل سکونتي وجود ندارد و تنها در بعضي از مناطق مزرعه همانند زريگان در شمال معدن و آريز در شمال غرب معدن که خالي از سکنه وجود دارد و اين يک مزيت براي موقعيت قرار گيري اين معدن است، چراکه همواره معراضان محلي مي توانند مانعي براي توسعه فعاليت هاي يک محدن به حساب آيد.
فرايند استخراج در معدن ميشدوان با چه روش هاي انجام مي شود؟
در ابتداي اغاز به کار اين معدن پس از بهينه سازي حد استخراج و طراحي پيت نهايي تعيين شد که تا 8/5 ميليون تن از اين ذخيره با نسبت باطله برداري 2/9 به روش روباز قابل استخراج است. ميزا ن باطله برداري نيز 24/6 ميليون تن پيش بيني بود. همچنين از مجموع ذخيره قابل استخراج 5/2 ميليون تن کانسنگ آهن کم عيار با عيار متوسط 47 درصد براي فرآوري به کارخانه تغليظ ارسال در نظر گرفته شد و 3/3 ميليون تن کانسنگ آهن پرعيار با عيار متوسط 60 درصد جهت توليد دانه بندي استخراج مي شود. به طور کلي نزديک به 4 ميليون تن از ذخيره ميشدوان قابليت خردايش نداشته و بايد با فراوري تبديل به کنسانتره شود.
براي کاهش هزينه هاي معدن ميشدوان چه برنامه هاي بومي سازي يا بهره وري انجام شده است؟
به منظور استفاده از فن آوري هاي نوين براي بومي سازي تامين قطعات مورد نياز بخشهاي صنعت و معدن، اقدامات همچون ريخته گري و ماشينکاري بدنه سنگ شکن هاي مخروطي و ژيراتوري و ساخت آنها، تهيه نقشه قطعات حساس سنگ شکن ها و آناليز آلياژي آنها و اقدام به تهيه مدل، ريخته گري و ماشينکاري، استفاده از ورق هاي استيل با عرض کم و ساخت داخل به جاي ورق هاي استيل با عرض دو متر که قبلاً از خارج از کشور وارد شده در دستور کار قرار داشته است. همچنين نصب و راه اندازي سنگ شکن فکي 120×100 ساخت داخل کشور به جاي سنگ شکن فکي دابل توگل روسي است. اين سنگ شکن قادر به توليد با ظرفيتي بيش از ظرفيت نمونه خارجي مي باشد .
چه برنامه هاي توسعه اي براي معدن ميشدوان پيش بيني شده است؟
از انجايي که اين معدن در فلات مرکزي سنگ اهن ايران قرار دارد و مي تواند از انومالي انها استفاده کند و از سوي ديگر زيرساخت هاي کافي در اختيار دارد مي تواند با در اختيار گرفتن محدوده هاي جديد از سنگ شکن کوجود تا حداکثر ظرفيت بهره برداري کند و ميزان خردايش را تا ظرفيت 2 ميليون تن در سال افزايش دهد يعني ظرفيت کنوني را به دو برابر افزايش دهد. با توجه به اينکه در اطراف ميشدوان محدوده هاي با ذخيره 15 تا 100 ميليوت تن وجود دارد تسهيل شرايط براي ادامه روند توليد اين معدن با بهره برداري از معادن مجاوري مي تواند هزينه بهره برداري از آن محدوده هاي را کاهش دهد زيرا مجتمع ميشدوان علاوه بر اينکه نزديک به 8 کيلومتر جاده اختصاصي دارد از تمام زيرساخت هاي مورد نياز نيز برخوردار است.
چه مزيتي هاي ديگري در مجتمع ميشدوان وجود دارد؟
در حال حاضر نزديک به 220 نيروي انساني در اين مجتمع مشغول به فعاليت هستند که 53 نفز از آنها نيروي مجتمع و مابقي مربوط به شرکت پيمانکاري هستند، بنابراين در شرايطي که فعاليت هاي اين مجتمع با در اختيار گرفتن محدود هاي جديد توسعه يابد از نظر نيروي انساني مشکلي وجود ندارد زيرا استخراج و بهره برداري از سوي شرکت پيمانکاتر انجام مي شود و از نظر تامين نيروي انساني محدوديتي وجود ندارد.