نگاهی به مهم‌ترین اخبار بخش معدن و صنایع معدنی در هفته‌ای که گذشت؛

حمایت صمت از صنایع

تحریریه معدن نیوز
حمایت صمت از صنایع

این روزها، قطع مکرر برق به یکی از چالش‌های بزرگ صنایع کشور و به‌خصوص صنایع بزرگ فولادی بدل شده است. محدودیت در تامین برق، تاثیرات جدی در پیشبرد برنامه‌های تولیدی صنایع دارد. در همین‌حال شاهد کاهش تولید و ایجاد مشکل در صادرات و فروش بین‌المللی بسیاری از صنایع خواهیم بود. در چنین فضایی وزارت صمت طرحی را باهدف حمایت از صنایع تصویب کرد که انتظار می‌رود بخشی از زیان تحمیل شده به صنایع را جبران کند.

این روزها، قطع مکرر برق به یکی از چالش‌های بزرگ صنایع کشور و به‌خصوص صنایع بزرگ فولادی بدل شده است. محدودیت در تامین برق، تاثیرات جدی در پیشبرد برنامه‌های تولیدی صنایع دارد. در همین‌حال شاهد کاهش تولید و ایجاد مشکل در صادرات و فروش بین‌المللی بسیاری از صنایع خواهیم بود. در چنین فضایی وزارت صمت طرحی را باهدف حمایت از صنایع تصویب کرد که انتظار می‌رود بخشی از زیان تحمیل شده به صنایع را جبران کند.

صادرات بیش از ۱۱ میلیارد دلاری معدن و صنایع معدنی طی ۱۰ ماهه امسال

مقایسه آمار صادرات ۱۰ ماهه امسال با مدت مشابه سال گذشته نشان از کاهش یک درصدی «تناژ» در برابر افزایش 0.1 درصدی «ارزش» صادرات می‌دهد. بخش معدن و صنایع معدنی کشور طی ۱۰ ماهه ۱۴۰۳، بیش از ۱۱.۱ میلیارد دلار محصول صادر کرد. عملکرد تجارت خارجی محصولات معدنی و صنایع معدنی ایران از ابتدای فروردین تا پایان دی امسال، حاکی از صادرات ۵۲ میلیون و ۱۱۲ هزار و ۳۴ تن انواع محصولات بخش معدن و صنایع معدنی به ارزش ۱۱ میلیارد و ۱۳۹ میلیون دلار است.

بیشترین صادرات ۱۰ ماهه ۱۴۰۳ مربوط به زنجیره تولید ۳ محصول شامل فولاد، آلومینیوم و مس به میزان ۲۷ میلیون و ۷۲۴ هزار و ۷۴ تن به ارزش ۸ میلیارد و ۶۷۳ میلیون دلار بود.

میزان واردات بخش و معدن و صنایع معدنی طی مدت مورد بررسی نیز ۳ میلیون و ۵۷۸ هزار و ۴۷۳ تن به ارزش ۹ میلیارد و ۹۱۳ میلیون دلار بود. میزان واردات این محصولات در مدت مشابه سال گذشته نیز ۴ میلیون و ۵۵۸ هزار و ۹۴۵ تن به ارزش ۵ میلیارد و ۷۹۲ میلیون دلار بوده است که نشان دهنده کاهش حدود ۲۲ درصدی تناژ و افزایش ۷۱ درصدی ارزش واردات است.

طرح حمایت از صنایع در دولت تصویب شد

طرح حمایت از صنایع وزیر صمت در دولت تصویب شد و با اجرای آن بخشی از عدم‌النفع ناشی از ناترازی انرژی صنایع جبران می‌شود. این طرح با ابتکار عمل وزیر صنعت، معدن و تجارت تدوین شد‌. با اجرای این طرح مهم وزارت صمت، تسهیلات و پشتیبانی از صنایع و تولید در برابر آسیب‌های ناشی از ناترازی انرژی محقق می‌شود. پیش از این با پیگیری محمد اتابک، وزیر صمت، مصوبه حمایت از صنایع در کمیسیون زیر‌بنایی دولت با حمایت رییس‌جمهور به تصویب رسید. انتظار می‌رود این طرح و از زیان‌های وارده به صنایع را جبران کند.

هدف این بسته این است که با تعویق مطالبات دولت مثل مالیات‌‌‌ها و حق بیمه‌‌‌ای که صنایع به تامین اجتماعی پرداخت می‌کنند، به واحدهای تولیدی که دولت نتوانسته است برق و گاز موردنیازشان را تامین کند، کمک کند. با اینکه از اهداف این بسته رفع چالش‌‌‌های حاصل از کمبود برق و گاز در کشور است، اما بدون اجرای سیاست‌‌‌های ساختاری و بلندمدت نمی‌‌‌توان شاهد رفع مشکلات ساختاری صنعت بود.

اجرای ۱۶ پروژه راه‌سازی معادن با سرمایه‌گذاری ۱۴ هزار میلیارد ریالی

ایمیدرو متولی معادن است. تامین زیرساخت بخش معدن و صنایع معدنی، ایجاد ارزش افزوده، حمایت از سرمایه‌گذاران داخلی، محرومیت زدایی، اشتغال‌زایی و تقویت اقتصاد مناطق کم برخوردار از اهداف توسعه‌ای ایمیدرو در بخش زیربنا‌ها است.

میزان سرمایه‌گذاری ایمیدرو در ۱۶ پروژه در دست اجرای راه‌سازی معادن به ۱۴.۴۸۶ میلیارد ریال تا پایان بهمن‌ماه امسال رسید. این برنامه از سوی طرح ایجاد زیربنا‌های لازم در معادن و مناطق معدنی تحت مدیریت ایمیدرو راهبری و طی ۱۱ ماهه امسال طول پروژه‌های به بخش راه‌سازی اکنون ۱۹۸.۵ کیلومتر است.

استحصال مواد معدنی از باطله‌ها و پساب معادن

مجری طرح استحصال مواد معدنی از باطله‌ها و پساب معادن و صنایع معدنی ایمیدرو، از انجام دو اقدام مهم برای بهره‌برداری بهینه از باطله‌ها و پساب معادن این سازمان خبر داد. با توجه به تنوع باطله‌های موجود در معادن و صنایع معدنی ایمیدرو، الگوی مطالعاتی مربوطه تدوین شد تا کل واحد‌های تابعه سازمان مورد شناسایی و ارزیابی قرار گیرند. این اقدام به جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز برای بازفرآوری و استحصال مواد معدنی از باطله‌ها و پساب معادن و صنایع معدنی کمک خواهد کرد.

حمایت از سرمایه‌گذاران حوزه معدن

جذب سرمایه خارجی مهم‌ترین قدم در مسیر توسعه بخش معدن و صنایع وابسته به آن است. جذب این سرمایه به‌خصوص در مناطق کم‌تر برخوردار به رشد و توسعه صنعتی و اقتصادی در آن بخش منجر خواهد شد. جذب سرمایه‌گذار خارجی و فعالیت‌های اقتصادی حرکتی نو است که در استان کهگیلویه و بویراحمد آغاز شده است. یدالله رحمانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در دیدار لی چان مین سرمایه‌گذار اهل کشور چین اظهار داشت: سرمایه‌گذار چینی یکی از چند متخصص سلستین در دنیاست و این نقطه قوتی برای شروع کار و انجام فرآیند مذاکره است. ایران یکی از کشور‌هایی است که دارای ذخایر فراوان سلستین است و اکنون در تلاش هستیم تا در این استان با فرآوری سلستین اشتغال و ارزش افزوده ایجاد کنیم. این استان علاوه بر ذخایر سلستین در حوزه‌های فسفات، آهک، سنگ گچ و بوکسیت دارای ظرفیت است و در همه این حوزه‌ها فرآوری در اولویت قرار گرفته است.

۱۹۰ تن طلا در معادن ایران کشف شد

کشف ذخایر طلا از اهمیت ویژه‌ای برای اقتصاد تحریمی ایران برخوردار است. میزان ذخایر طلای معادن ایران کشف شده در طی ۸ سال گذشته مشخص شد. رقمی که به اندازه همه طلایی است که در ۱۵ سال گذشته در ایران معامله شده است. سال گذشته حدود ۲ تن طلا از معادن کشور استخراج شده است. ارزش افزوده طلای برجا در ایران کمی بیش‌تر از ۱۱ میلیارد دلار است و این میزان طلا طی ۱۱ سال کشف شده است.

ماده ۲۶ آیین‌نامه اجرایی قانون معادن در دست بازنگری است

در برنامه هفتم توسعه رشد 13 درصدی اقتصادی هدف‌گذاری شده است. تحقق این هدف نیازمند اصلاح قوانین و مقررات حاکم بر این بخش است. استعلام چند باره از سوی فعالان بخش معدن یکی از مهم‌ترین مواردی است که روند فعالیت آنها را تحت تاثیر منفی قرار می‌دهد. آیین‌نامه اجرایی قانون معادن در این باره چالش برانگیز است. به اعتقاد نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت ماهیت متن تهیه شده، درست است؛ اما متن باید از منظر حقوقی، بازنگری شود.

مدیرکل امور اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان این مطلب که محدوده‌های بلامعارض از طریق مزایده عمومی امکان واگذاری دارد، گفت: برای تحقق این مهم باید آیین‌نامه اصلاح شود. وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در تلاش است هر ۶ ماه این مزایده‌ها را در استان‌ها برگزار کند. وزارت صمت ۳۵۶ پهنه داشته است و تنها ۷ پهنه آزاد نشدند که این تعداد هم تا پایان سال اول برنامه هفتم توسعه، آزاد خواهند شد.

کشاورزپور درباره زمان اکتشاف هم تصریح کرد: بر اساس قانون ۳.۵ سال زمان اکتشاف منظور شده و قابل تمدید هم هست. همچنین از منابع طبیعی، عدم استعلام و حذف آن از مراحل پی‌جویی را درخواست کردیم و اگر عملیاتی شود شاهد جهشی در اکتشاف خواهیم بود.

رشد 7 درصدی تولید گندله آهن

۹ شرکت بزرگ صنایع معدنی از ابتدای فروردین تا پایان دی 1403، حدود 34 میلیون و 990 هزار و 584 تن گندله آهن تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، 32 میلیون و 795 هزار و 901 تن بود. به این ترتیب تولید گندله آهن شرکت‌های بزرگ صنایع معدنی از ابتدای امسال تا پایان دی ماه، حدود 7 درصد افزایش یافت.

شرکت های بزرگ صنایع معدنی طی 10 ماهه 1403، بیش از 41 میلیون تن و 262 هزار و 977 تن کنسانتره آهن تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، 41 میلیون و 494 هزار و 885 تن بود که کاهش اندکی (حدود نیم درصد) را نشان می‌دهد. رشد تولید گندله در شرایطی حاصل شده که صنعتگران با کمبودهای قابل توجهی در تامین انرژی مواجه بوده‌اند.