تحول در بازارهای معدنی؛

بورس کالا به‌دنبال تامین مالی معادن

وجیهه کردبچه
بورس کالا به‌دنبال تامین مالی معادن

مدیرعامل بورس کالای ایران از توسعه بازارهای مالی و تامین مالی بخش معدن از طریق گواهی سپرده خبر داد.

مدیرعامل بورس کالای ایران از توسعه بازارهای مالی و تامین مالی بخش معدن از طریق گواهی سپرده خبر داد.

سید جواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالای ایران طی یک نشست خبری، با اشاره به روند رو به رشد معاملات در بورس کالا تأکید کرد: هم بازار فیزیکی و هم بازار مالی شاهد افزایش حجم و ارزش معاملات بوده‌اند.

وی با اشاره به هدف‌گذاری سال جاری برای ارزش معاملات، گفت: ابتدای سال ۱۴۰۲، ارزش معاملات را ۲ هزار همت برآورد کرده بودیم که تا ۱۹ بهمن‌ماه تقریباً محقق شده است. اما مهم‌تر از آن، رشد بازار مالی بورس کالا است که توانسته از ۱۴۲ همت در سال ۱۴۰۲ به ۴۲۰ همت در سال جاری افزایش یابد.

مدیرعامل بورس کالا افزایش سهم بازارهای مالی و مشتقه را یکی از مهم‌ترین دستاوردهای سال جاری دانست و افزود: سهم این بازارها از ارزش کل معاملات به ۲۱ درصد رسیده است، در حالی که این رقم در سال گذشته تنها ۹ درصد بود.

جهرمی تأکید کرد که این روند نشان‌دهنده عمق‌بخشی به بازارهای مالی و توسعه ابزارهای نوین مالی در بورس کالا است که می‌تواند تأثیر مثبتی بر تأمین مالی بخش‌های تولیدی و صنعتی کشور داشته باشد.

مدیرعامل بورس کالای ایران تأکید کرد که آینده بورس کالا در توسعه بازارهای فیزیکی و مالی نهفته است. وی با اشاره به نقش بازار طلا در افزایش حجم معاملات بورس کالا، اعلام کرد که رکورد معاملات گواهی شمش طلا در سال جاری شکسته شده است. در صورت ادامه این شرایط، رکورد ۲ تن معامله شمش طلا در ماه آینده ثبت خواهد شد.

جهرمی همچنین به ارزش دارایی‌های فلزی در خزانه بورس کالا اشاره کرد و گفت: ارزش شمش و سکه‌های تحت نظارت بورس کالا ۱.۹ میلیارد دلار برآورد می‌شود و ۹ تن نقره نیز در این خزانه‌ها نگهداری می‌شود.

مدیرعامل بورس کالا در ادامه برنامه‌های توسعه‌ای این بازار را تنوع‌بخشی به کالاها و ابزارهای مالی دانست و از تامین مالی معادن و فلزات گران‌بها از طریق انتشار اوراق سلف موازی استاندارد خبر داد.

به گفته وی، این اقدام می‌تواند به هدایت نقدینگی به بخش مولد و تقویت تولید داخلی منجر شود. از دیگر برنامه‌های توسعه‌ای بورس کالا می‌توان به راه‌اندازی بازار توکن با پشتوانه گواهی سپرده کالایی، توسعه بازار مشتقه برای فلزات اساسی مانند سرب، روی، مس و پلاتین و همچنین تسهیل تامین مالی از طریق اوراق خرید دین کالایی اشاره کرد.

جهرمی همچنین تأکید کرد: در سال آینده، بورس کالا تمرکز ویژه‌ای بر تامین مالی بخش معدن از طریق گواهی سپرده خواهد داشت تا از این طریق، نقش مؤثری در رشد و توسعه معادن کشور ایفا کند.