اعلام آخرين آمار معادن مس در استان‌ها

اعلام آخرين آمار معادن مس در استان‌ها

پايگاه خبري معدن نيوز- بنا بر آمار وزارت صنعت،‌معدن و تجارت تا پايان سال 93 تعداد 71 معدن مس کشف‌شده در کشور وجود دارد که 51 معدن از اين تعداد فعال و 20 معدن غيرفعال و 9 معدن نيز در حال تجهيز است.

پايگاه خبري معدن نيوز- بنا بر آمار وزارت صنعت،‌معدن و تجارت تا پايان سال 93 تعداد 71 معدن مس کشف‌شده در کشور وجود دارد که 51 معدن از اين تعداد فعال و 20 معدن غيرفعال و 9 معدن نيز در حال تجهيز است.
به گزارش پايگاه خبري معدن نيوز، استخراج سالانه مس در کشور بيش از 24 ميليون تن است، البته ذخاير قطعي آن در کشور بيش از 2 ميليارد تن است که استان‌هاي مختلف به دنبال گواهي کشف براي استخراج از معادن جديد خود هستند.
بهروز برنا معاون اکتشافات سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني ايران درباره انواع تيپ‌هاي مس و اينکه اين معادن در کدام‌يک از استان‌ها واقع شده‌اند، عنوان کرد: به‌جز 3 استان بوشهر، خوزستان و ايلام ساير استان‌هاي ايران داراي ذخايري از مس با تيپ‌بندي‌هاي مختلف هستند.
برنا با اشاره به کمربند مس زايي که به ايران مي‌رسد، گفت: ايران از نظر تنوع مس‌زايي از ظرفيت بالايي برخوردار است. کمربند مس از بلغارستان آغاز شده، وارد ترکيه و سپس وارد ايران مي‌شود که اين کمربند تا پاکستان و جنوب شرق آسيا را پوشش مي‌دهد.
وي در ادامه با توضيح تيپ‌بندي‌هاي مختلف مس در ايران عنوان کرد: بيشتر ذخاير مسي ما در کشور از نوع پورفيري است. در 200 سال گذشته مس را از معدن به شکل رگه‌اي استخراج مي‌کردند که ذخاير آن کم، با عيار بالا بود، اما با اکتشاف مس پورفيري که همراه با ذخاير بالا و عيار پايين بود، جايگزين مس رگه‌اي شد که سبب مدرنيزه شدن معدنکاري در حوزه مس شد.
معاون اکتشافات سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني ايران با اشاره به معادن مسي ايران، گفت: معادن مس پورفيري در ايران شناخته‌شده هستند که محدوده آن به کمربند اروميه – دختر معروف شده است، اين کمربند شامل استان‌هاي آذربايجان‌شرقي، زنجان، مرکزي، قم، اصفهان، يزد، کرمان و سيستان و بلوچستان مي‌شود.
برنا در ادامه با اشاره به تيپ ديگري از ذخاير مس در ايران عنوان کرد: سازمان زمين‌شناسي به دنبال اکتشاف ذخاير بيشتري از نوع تيپ رسوبي است که بيشتر در استان‌هاي آذربايجان‌شرقي، خراسان‌شمالي، کهگيلويه و بويراحمد، چهارمحال و بختياري تا سيستان و بلوچستان نيز يافت مي‌شود. وي افزود: در تيپ اسکارني نيز مس همراه با طلا و آهن استخراج مي‌شود. در برخي استان‌ها مس با معادن ديگر همراه است، براي مثال مس در هرمزگان در گنبدهاي نمکي است.
وي با اشاره به اينکه ايران مس زايي مناسبي دارد، عنوان کرد: اما مهم‌ترين استان‌هاي معدن‌خيز کشور، کرمان، آذربايجان‌شرقي، سيستان و بلوچستان، زنجان و سمنان به‌شمار مي‌روند که در اين ميان کرمان مقام نخست را به خود اختصاص داده است.
معدن مس سرچشمه در کرمان
معدن مس سرچشمه در 160 کيلومتري جنوب غربي کرمان قرار گرفته و بزرگترين توليدکننده مس ايران است. اين معدن يکي از بزرگترين معادن روباز مس دنيا و بزرگترين معدن روباز در خاورميانه هم محسوب مي‌شود. ذخيره زمين‌شناسي معدن افزون بر يک ميليارد و 200 ميليون تن سنگ سولفوري با عيار متوسط 0/7 درصد برآورد شده است. معدن مس سرچشمه از ديدگاه زمين‌شناسي روي کمربند جهاني مس قرار داشته و پهنه گسترش آن از جنوب خاوري تا شمال باختري به‌صورت يک محدوده بيضوي با ابعاد 2300×1200 متر و ژرفاي 1612 متر است. ساختار معدني در اين منطقه پورفيري بوده و نوع سنگ منطقه از نوع گرانوديوريت و زمان تشکيل آن حدود 25 ميليون سال پيش است. بخش‌هاي توليدي مجتمع مس سرچشمه عبارت است از معدن، تغليظ، ذوب، پالايشگاه و ريخته‌گري‌ها و ليچينگ.
مس «سونگون» آذربايجان‌شرقي
معدن مس سونگون ورزقان يکي ديگر از بزرگترين معادن مس ايران است که داراي بيش از يک ميليارد تن ذخيره کانسنگ مس است. عناصر همراه کانسنگ اين معدن موليبدن، طلا، نقره، رينيوم و… است. معدن مس سونگون ورزقان در شمال غربي کشور، 25 کيلومتري رودخانه ارس و 130 کيلومتري شمال تبريز و در ورزقان قرار دارد که بدون شک با وجود کاني‌هاي باارزش و با عيار بالا يکي از سرمايه‌هاي مهم و باعظمت کشور و استان آذربايجان‌شرقي به شمار مي‌رود. به گفته کارشناسان کانسار مس سونگون که در شمال ورزقان قرار گرفته، بزرگ‌ترين انديس مس در شمال‌غرب ايران است و اين کانسار يکي از بزرگترين کانسارهاي مس دنيا بوده و قابل مقايسه با معادن دنيا مانند بينگهام در امريکا و چوکي کوماتا در شيلي است. معدن مس سونگون ورزقان با دارا بودن ذخيره قطعي بيش از 470 ميليون تن کاني‌سنگ با ارزش 6/. درصد و برآورد احتمالي يک ميليارد تن سنگ معدن، 40 درصد ذخاير مس کشور را دل خود نهفته کرده است.
«مس ميدوک» کرمان
معدن مس ميدوک کرمان يکي از بزرگترين معادن مس ايران است که در فاصله 42 کيلومتري شمال‌شرق شهرستان شهربابک و 132 کيلومتري شمال غرب معدن مس سرچشمه قرار گرفته است. نام قديمي اين معدن مس لاچاه بوده که به سبب نزديکي به روستاي ميدوک به اين نام تغيير يافته است. محدوده مس ميدوک دو توده نفوذي کم‌عمق مس پورفيري را دربر مي‌گيرد که هر يک از اين دو توده نام محلي خاص خود رادارند. يکي از آنها ميدوک (لاچاه) و ديگري سارا است.
«مس قلعه زري» در خراسان‌شمالي
معدن مس قلعه زري در کنار روستاي قلعه زري و در فاصله 180 کيلومتري جنوب غرب بيرجند قرار دارد. رگه اصلي معدن داراي طول 2 هزار متر و ضخامت 3 تا 5 متر است که کانسنگ در حال بهره‌برداري آن در عمق 300 متري داراي 2 درصد مس و حدود 0/5 گرم در تن طلا است. کنسانتره 24 درصدي مس اين کانسار داراي 17 گرم در تن طلا است. ساختار کانسار به صورت رگه‌اي است که در امتداد شکستگي‌هاي موجود در منطقه شکل گرفته‌اند. با توجه به اينکه کانسار مس قلعه زري به‌صورت رگه‌اي با شيب به طور تقريبي قائم است استخراج آن به‌صورت زيرزميني انجام مي‌شود.
آخرين آمار معادن مس در استان‌هاي مختلف
براساس آمار رسمي وزارت صنعت، معدن و تجارت (در سال 93 به‌عنوان آخرين گزارش در اين زمينه)، 71 معدن مس فعال و 20 معدن مس غيرفعال و 9 معدن مس در حال تجهيز در کشور داريم. بر پايه اين گزارش، استان کرمان با 24 معدن فعال مس در رتبه نخست و استان تهران با يک معدن فعال مس در رتبه آخر در ميان استان‌هاي معدني کشور قرار دارند و استان‌هاي خراسان‌جنوبي و فارس داراي 3 معدن فعال مس و هرمزگان داراي 3 معدن غيرفعال در بخش مس است. استان زنجان با 10 معدن فعال و 2 معدن غيرفعال مس در رتبه دوم بعد از استان کرمان قرار دارد. همچنين استان سمنان با 5 معدن مس در حال تجهيز داراي رتبه نخست در ميان معادن در حال تجهيز کشور است.
براساس اين گزارش، استان کرمان با 24 معدن مس در دست بخش خصوصي در رتبه نخست و خراسان‌شمالي با تنها يک معدن غيرفعال در اختيار بخش خصوصي در رتبه آخر در اين دسته‌بندي قرار دارد. مجموع هويت بهره‌بردار اعم از دولتي، تعاوني و خصوصي در اين رده‌بندي 100 است و تعداد پرسنل در معادن مس استان کرمان 8139 نفر و در استان تهران 9 نفر و در 16 استان اين تعداد به 10518 نفر مي‌رسد.
بر اساس آمار دريافتي از بخش معدن وزارت صنعت، معدن و تجارت استخراج واقعي يک‌ساله مس در استان کرمان 15 ميليون و 78 هزار و 454 تن و استخراج اسمي يک‌ساله مس در اين استان 23 ميليون و 969 هزار تن است و اين در حالي است که استان‌هاي هرمزگان، مرکزي، قزوين و خراسان شمالي در سال گذشته استخراج واقعي مس نداشته‌اند.
گفتني است ذخاير مس استان کرمان يک ميليارد و 49 ميليون و 737 هزار تن و ذخاير کانسنگ مس استان تهران 112 هزار تن است. استان‌هاي اصفهان، آذربايجان‌شرقي، تهران، جنوب کرمان، خراسان‌جنوبي، خراسان‌رضوي، خراسان‌شمالي، زنجان، سمنان، سيستان و بلوچستان، فارس، قزوين، قم، کرمان، مرکزي و هرمزگان در مجموع داراي يک ميليون و 661 هزار و 385 هزار تن کانسنگ مس است.