معدن‌نیوز بررسی کرد:

استرالیا متحد جدید آمریکا برای جنگ با چین

پرهام کریمی
استرالیا متحد جدید آمریکا برای جنگ با چین

رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در لیست خواسته‌های خود برای به دست آوردن سرزمین‌های جدید آمریکا، یک ویژگی مشترک می‌بیند: مناطقی که دارای ذخایر فراوانی از مواد معدنی حیاتی هستند. ترامپ بارها تهدید کرده است که گرینلند، قلمرو دانمارکی مملو از مواد معدنی، را به دست آورد.

رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در لیست خواسته‌های خود برای به دست آوردن سرزمین‌های جدید آمریکا، یک ویژگی مشترک می‌بیند: مناطقی که دارای ذخایر فراوانی از مواد معدنی حیاتی هستند. ترامپ بارها تهدید کرده است که گرینلند، قلمرو دانمارکی مملو از مواد معدنی، را به دست آورد.

نخست‌وزیر کانادا، جاستین ترودو، هشدار داده است که تهدید ترامپ برای تبدیل کانادا به ایالت ۵۱ام باید جدی گرفته شود، چرا که ترامپ به مواد معدنی کانادایی علاقه‌مند است.

در همین حال، رئیس‌جمهور آمریکا پیشنهاد «معامله» مواد معدنی به ازای کمک‌های مالی با اوکراین را مطرح کرده است که از سوی روسیه با واکنش‌هایی مواجه شده است. بنابراین، تعجبی نداشت که تماس تلفنی بین ترامپ و نخست‌وزیر استرالیا، آنتونی آلبانیز، در اوایل این هفته که در مورد مسائل تجاری گفتگو کردند، نگرانی‌های چین را برانگیخت؛ زیرا چین، به عنوان یکی از واردکنندگان اصلی مواد معدنی استرالیا و همچنین تأمین‌کننده پیشروی مواد معدنی حیاتی به آمریکا، نقش کلیدی در این معادلات ایفا می‌کند. استرالیا منبع حیاتی منابع طبیعی برای چین است و ۶۰ درصد از واردات سنگ آهن چین را تأمین می‌کند.

برای دهه‌ها، استرالیا تأمین‌کننده اولیه مواد معدنی بوده است، در حالی که چین در پالایش و فرآوری این مواد برای بازار جهانی سلطه داشته است.

چین همواره بزرگ‌ترین خریدار مواد معدنی خام استرالیا بوده و سرمایه‌گذاران چینی مانند Tianqi و Ganfeng سرمایه بلندمدتی را برای حمایت و گسترش ظرفیت‌های معدنی در استرالیا فراهم کرده‌اند. استرالیا همچنین تأمین‌کننده عمده‌ای از مواد معدنی مورد استفاده در ساخت باتری‌های خودروهای الکتریکی است؛ به طوری که شرکت Tianqi Lithium چینی سهم قابل توجهی در کارخانه هیدروکسید لیتیوم در کوئینا، پرت، دارد. در این زمینه، استرالیا به چین وابسته است و پردازشگران چینی نیز به طور قابل‌توجهی به استرالیا تکیه دارند.

به گفته نخست‌وزیر پیشین استرالیا، پل کیتینگ، «ما [استرالیا] اکنون بخشی از سیاست محاصره آمریکا علیه چین هستیم.»

همزمان که آمریکا به دنبال کاهش ریسک زنجیره‌های تأمین خود از سلطه چین است و مشارکت چین در مواد معدنی حیاتی استرالیایی را هدف قرار داده، اعمال یارانه‌های خود را به کشورهایی «دوستدار» و «هم‌فکر» گسترش داده است؛ از میان این کشورها، استرالیا به عنوان یک کشور کلیدی مطرح شده است. دولت بایدن قول داد که استرالیا را تحت قانون تولید دفاعی به عنوان «منبع داخلی» مواد معدنی معرفی کند، که به استرالیا اجازه می‌دهد از مشوق انرژی پاک به ارزش ۳۶۹ میلیارد دلاری قانون IRA بهره ببرد.

جالب است ببینیم دولت ترامپ چگونه با استرالیا همکاری خواهد کرد تا زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی آمریکا را تقویت کند. ترامپ بارها از قانون IRA انتقاد کرده و آن را «بزرگ‌ترین افزایش مالیات در تاریخ» توصیف کرده است.

وی وعده داده است که هرگونه «بودجه نرفته» تحت قانون IRA را در صورت بازگشت به کاخ سفید لغو خواهد کرد. او پیش از این در محفل اقتصادی نیویورک گفته بود: «برای شکست تورم، برنامه من طرح Green New Deal است که من آن را Green New Scam می‌نامم، را خاتمه خواهم داد.»

در همین راستا، یکی از دستورالعمل‌های متعدد «آزادسازی انرژی آمریکایی» ترامپ، از وزیر داخلی می‌خواهد تا به مدیر USGS دستور دهد که «فهرست مواد معدنی حیاتی، از جمله امکان افزودن اورانیوم، را به‌روزرسانی کند.» بنابراین، به احتمال زیاد کنگره تحت کنترل حزب جمهوری‌خواه بخش‌هایی از قانون IRA که از مواد معدنی حیاتی حمایت می‌کند را لغو نخواهد کرد؛ به این معنا که استرالیا احتمالاً در سال‌های آینده به تأمین‌کننده کلیدی مواد معدنی حیاتی برای آمریکا تبدیل خواهد شد.