يادداشتي از وزير صنايع: فرصتي مهم براي وحدت
خبرگزاري معدن- پايتخت ايران اسلامي در روزهاي اخير در اقدامي عملي در مسير تحقق وحدت ميان كشورهاي مسلمان و انسجامي براي مقابله با جريان سلطه، ميزبان نخستين اجلاس وزراي صنايع كشورهاي عضو گروه دي8 بود. اجلاسي كه بهعنوان نقطهعطفي در حوزه همكاريهاي هشت كشور مسلمان عضو اين گروه در هفته وحدت بهشمار ميرود.
خبرگزاري معدن- پايتخت ايران اسلامي در روزهاي اخير در اقدامي عملي در مسير تحقق وحدت ميان كشورهاي مسلمان و انسجامي براي مقابله با جريان سلطه، ميزبان نخستين اجلاس وزراي صنايع كشورهاي عضو گروه دي8 بود.
اجلاسي كه بهعنوان نقطهعطفي در حوزه همكاريهاي هشت كشور مسلمان عضو اين گروه در هفته وحدت بهشمار ميرود.
نشست وزراي صنايع كشورهاي دي8 در شرايطي در تهران برگزار شد كه از يكسو جهان شاهد گردابهاي حاصل از ركود اقتصادي است و از سوي ديگر كشورهاي اسلامي به اين امر مهم واقف شدهاند كه تنها يك «الگوي اسلامي» ميتواند راهگشاي مشكلات جامعه امروز بشر باشد. انديشه سرمايهداري در متن خود تبعيض، سودپرستي و تقلب مدرن را به همراه دارد و سازوكارهاي برآمده از اين انديشه در حقيقت خالي كردن جيب ملتها به نفع سرمايهداري جهان است. از سوي ديگر به بنبست رسيدن امپراتوري سرمايهداري، فرصتي مناسب براي بازسازي اقتصاد منطقهاي و بينالمللي است. در اين ميان حوزه صنعت بهعنوان زيربنا و موتور حركت رشد اقتصاد كشورهاي اسلامي از مهمترين اركان ثبات و پايداري كشورهاست كه تحول در آن بيترديد موجب بهبود زندگي بيش از 5/1 ميليارد جمعيت مسلمان جهان و حدود 950 ميليون نفر جمعيت كشورهاي دي8 خواهد شد. در شرايطي كه مناسبات ناعادلانه سياسي، اقتصادي و فرهنگي حاكم بر جهان، فضاي صلح و دوستي و پيشرفتهاي عمومي بويژه توسعه صنعتي را تحتالشعاع قرار داده و زندگي مردم در اكثر كشورهاي جهان را هر روز دشوارتر ميكند، راهي جز تقويت پيمانهاي منطقهاي و بينالمللي ميان كشورهاي اسلامي مانند دي8 باقي نميماند. همچنان كه رهبر معظم انقلاب بارها فرمودهاند: جمهوري اسلامي ايران از مناديان مبارزه با «سلطه» اعم از سلطهجويي و سلطهپذيري در جهان است و امروز كه جريان سلطهگر در دنيا از ابزارهاي علمي و صنعت و اقتصاد براي تحميل فشار و تحريم ملتهاي مسلمان استفاده ميكند، الفت و همافزايي كشورهاي اسلامي بر اثر ظرفيتهاي مشترك بيشترين ثمره را در خنثيسازي اين جريان مخرب خواهد داشت. بيثبات جلوه دادن اوضاع امنيت اقتصادي برخي كشورها و همچنين دامن زدن به برخي اختلافات و مسائل موجود در حوزههاي ديپلماتيك از جمله ابزارهاي جريان سلطهگر براي مديريت روند اقتصادي و صنعتي كشورهاست و تشكيل اين اجلاس و تحكيم روابط ميان اعضاي آن باعث شفافسازي شناختها از اوضاع واقعي كشورها و از ميان بردارنده نتيجه تلاشهاي كشورهاي استكباري و دشمنان اسلام شد. تمام اعضا به اين مساله اذعان كردهاند كه ايران از نظر توان خدمات فني و مهندسي در جايگاه مطلوبي قرار دارد و اكنون اين قابليت مهم را داراست كه بهعنوان يك كشور اسلامي صنعتي محور همگرايي و توسعه تجارت اقتصادي بين كشورهاي عضو باشد و كشورهاي عضو نيز ميتواند از ظرفيتهاي فني و مهندسي و فناوري نوين ايران استفاده كنند. ارتقاي همكاريهاي صنعتي بين كشورهاي دي8، اتخاذ سياستهاي جديد براي ارتقاي سطح همكاريهاي كشورهاي عضو، تحكيم مناسبات دوجانبه و چندجانبه بين كشورهاي عضو، انتقال فناوري و خدمات بين كشورهاي عضو و همكاري براي تامين نيازها براي ديگر كشورها از جمله نكاتي بود كه از سوي وزراي صنايع در اين اجلاس مورد تاكيد قرار گرفت. همچنين در بيانيه پاياني اجلاس تهران بر تبادل اطلاعات، پيگيري نقشه راه همكاريهاي استراتژيك، پيگيري پروژههاي كارگروههاي تخصصي و ارتقاي صنايع كوچك و متوسط كشورهاي عضو از طريق بهبود مهارتها، تواناييهاي فناوريك و كارآفريني تاكيد و همچنين اعلام شد كه كشورهاي عضو گروه دي8، همكاريهاي خود را در زمينه استانداردسازي و وضع معيارهاي استاندارد آغاز ميكنند تا در توسعه بازارهاي كشورهاي عضو امكان استفاده از برچسب محصولات دي 8 فراهم شود.
كشورهاي عضو در اين بيانيه توافق كردند در زمينه هموارسازي راه به منظور ارتقاي سرمايهگذاري دوجانبه از طريق تكميل توافقنامههاي دو يا چندجانبه بهمنظور توسعه همكاريهاي تجاري، تبادل متخصصان و ارتباطات بانكي و فراهم كردن محيطي مناسب براي افزايش سرمايهگذاري در بخشهاي دولتي و خصوصي اقدام كنند.
همچنين كشورها موافقت كردند روشهاي مناسبي را به منظور برگزاري نمايشگاههاي تجاري يا نشستهاي تخصصي براي توسعه بازار كشورهاي عضو را عملي كنند تا با تشكيل يك بانك اطلاعاتي دسترسي به اطلاعات بازرگاني و تجاري بازارهاي كشورهاي عضو بيش از پيش تسهيل شود. همچنين در اين بيانيه كشورهاي عضو دي8، از پيشنهاد جمهوري اسلامي ايران در زمينه نقشه راه استراتژي همكاريهاي صنعتي و فناوري قويا حمايت كردند و مقرر شد دومين اجلاس وزراي صنعتي كشورهاي عضو دي8 را سال آينده در تركيه و بهصورت منظم در ديگر كشورهاي عضو حداكثر دوسالانه به منظور پيگيري همكاريهاي صنعتي در كوتاه، ميان و بلندمدت برگزار كنند. از جمله مهمترين بركات اجلاس وزراي صنايع كشورهاي عضو گروه دي8، ديدار شركتكنندگان آن با حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي بود. رهبرمعظم انقلاب اسلامي كه خود از ابتدا اهتمام خاصي به تشكيل اجلاس داشتند با قبول زحمت و انجام ديدار با اعضاي شركتكننده سطح دستاوردهاي اجلاس گروه دي8 را افزون كردند، از يكسو برگزاري اين ديدار در بالاترين سطح مسووليتي نظام جمهوري اسلامي به شركتكنندگان اجلاس، نشانگر اهميت مساله و عزم جدي ايران در تحقق تعاملات و همكاريها بود و از سوي ديگر تعدادي از اعضاي شركتكننده كه خيلي دوست داشتند رهبرمعظم انقلاب اسلامي را از نزديك ببينند تاثيرات زيادي از اين ديدار گرفته بودند چنانچه اين مساله يكي از محورهاي اصلي در گفتوگوهاي پاياني با ايشان هنگام سفر به كشورشان بود. رهبر معظم انقلاب در اين ديدار به يادماندني، با نگاه بلند خويش همكاريهاي اين هشت كشور را الگويي براي تمام كشورهاي مسلمان برشمرده و فرمودند: استمرار همكاريهاي صنعتي، يقينا تاثيرات مثبتي بر دنياي اسلام و اين هشت كشور خواهد گذاشت. همچنين تاكيد رهبر معظم انقلاب اسلامي بر ضرورت اجرايي كردن توافقات نشست تهران از نكات حائز اهميت اين ديدار بود كه خود نشان از حسن نظر رهبر معظم انقلاب و مايه دلگرمي و اميدواري بيش از پيش براي دستاندركاران اين اجلاس بينالمللي بود.
علياكبر محرابيان (وزير صنايع و معادن)