سقوط ۳۴ درصدی صادرات چین به آمریکا در ماه مه

صادرات چین به آمریکا در ماه مه ۲۰۲۵، با بیش از ۳۴ درصد کاهش، شدیدترین افت خود را در بیش از پنج سال اخیر ثبت کرد. این کاهش قابل توجه به دلیل افت شدید محمولهها به آمریکا بود و تحلیلگران پیشبینی کردند که اثرات آتشبس تجاری پکن و واشنگتن در دادههای ژوئن قابل مشاهده خواهد بود.
صادرات چین به آمریکا در ماه مه ۲۰۲۵، با بیش از ۳۴ درصد کاهش، شدیدترین افت خود را در بیش از پنج سال اخیر ثبت کرد. این کاهش قابل توجه به دلیل افت شدید محمولهها به آمریکا بود و تحلیلگران پیشبینی کردند که اثرات آتشبس تجاری پکن و واشنگتن در دادههای ژوئن قابل مشاهده خواهد بود.
طبق گزارش شرکت «ویند اینفورمیشن» (Wind Information)، صادرات چین به آمریکا در ماه مه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۴.۵ درصد کاهش یافت که این بیشترین کاهش از فوریه ۲۰۲۰ تاکنون محسوب میشود. در همین حال، مازاد تجاری چین با آمریکا در مدت مذکور ۴۱.۵۵ درصد کاهش یافته و به ۱۸ میلیارد دلار رسید، در حالی که واردات چین از آمریکا نیز بیش از ۱۸ درصد کاهش داشت.
دادههای گمرکی چین نشان میدهد که کل صادرات ماه مه نسبت به ماه مه سال گذشته ۴.۸ درصد افزایش یافته که کمتر از پیشبینیهای تحلیلگران از افزایش پنج درصدی صادرات در نظرسنجی رویترز بود. همچنین، واردات چین در ماه مه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳.۴ درصد کاهش یافت که این رقم شدیدتر از انتظارات اقتصاددانان مبنی بر کاهش ۰.۹ درصدی بود.
این کاهش در واردات عمدتاً به دلیل تقاضای داخلی کمتر است. با این حال، این کاهش تا حد زیادی با افزایش صادرات به بلوک جنوب شرقی آسیا که تقریباً ۱۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته و صادرات به کشورهای اتحادیه اروپا و آفریقا که به ترتیب ۱۲ درصد و بیش از ۳۳ درصد افزایش یافته است، جبران شد. کل مازاد تجاری چین در ماه مه ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافت و به ۱۰۳.۲ میلیارد دلار رسید.
تعرفههای سنگین ۱۴۵ درصدی اعمالشده توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا بر کالاهای چینی در آوریل به اجرا درآمد و پکن با تعرفههای سه رقمی و سایر اقدامات محدودکننده مانند کنترل صادرات مواد معدنی کمیاب، تلافی کرد.
آمریکا و چین در ماه گذشته در ژنو سوئیس به توافق اولیهای دست یافتند که منجر به لغو اکثر تعرفهها توسط هر دو طرف شد. طبق گزارش اندیشکده پترسون، تعرفههای واشنگتن بر کالاهای چینی اکنون ۵۱.۱ درصد و تعرفههای پکن بر واردات آمریکایی ۳۲.۶ درصد است.
قرار است «هی لیفنگ»، معاون نخستوزیر چین و نماینده ارشد تجاری، امروز برای از سرگیری مذاکرات تجاری با تیم مذاکره تجاری آمریکا به رهبری «اسکات بسنت»، وزیر خزانهداری، در لندن دیدار کند. در شرایطی که دو طرف یکدیگر را به نقض توافق تجاری ژنو متهم کردهاند، دور دوم مذاکرات در حالی برگزار میشود که تنشها بین دو طرف دوباره بالا گرفته است.
واشنگتن از پکن به دلیل کندی در اجرای تعهد خود برای تایید صادرات مواد معدنی کمیاب به آمریکا انتقاد کرد، در حالی که چین از تصمیم آمریکا برای اعمال محدودیتهای جدید بر ویزای دانشجویی و محدودیتهای صادراتی بیشتر بر تراشهها انتقاد کرد.
طبق گزارش شبکه خبری سیانبیسی، وزارت بازرگانی چین روز شنبه اعلام کرد که با توجه به تقاضای رو به رشد برای مواد معدنی در بخشهای رباتیک و خودروهای انرژی نو، به بررسی و تایید درخواستهای صادرات عناصر خاکی کمیاب ادامه خواهد داد.