نگاهی به مهمترین اخبار بخش معدن و صنایع معدنی در هفتهای که گذشت؛
رشد ظرفیت و افت تولید

وزیر صمت در هفتهای که پشت سر گذاشتیم از نیل صنعت فولاد به اهداف توسعهای در افق ۱۴۰۴، خبر داد. با این وجود میزان تولید در این صنعت کاهش یافته و با توجه به بروز ناترازیهای جدی انرژی، دورنمای این صنعت منفی برآورد میشود.
وزیر صمت در هفتهای که پشت سر گذاشتیم از نیل صنعت فولاد به اهداف توسعهای در افق ۱۴۰۴، خبر داد. با این وجود میزان تولید در این صنعت کاهش یافته و با توجه به بروز ناترازیهای جدی انرژی، دورنمای این صنعت منفی برآورد میشود.
دعوت از سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در اکتشاف
ایران از ظرفیتهای ویژه معدنی برخوردار است، تکیه بر این ظرفیتها میتواند زمینهساز توسعه معدنی و اقتصادی کشور باشد. برهمیناساس نیز ایمیدرو بهعنوان یکی از متولیان اصلی بخش معدن در تلاش است تا سرمایهگذاری در حوزههای اکتشافی را تسریع بخشد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو از سرمایهگذاران کشور برای حضور در فراخوان بستههای سرمایهگذاری اکتشاف دعوت کرد. آقاجانلو در نشست با استاندار کرمان و مسئولان اقتصادی این استان گفت: با توجه به فراخوان واگذاری حدود ۲۷۰ پروانه اکتشاف در کل کشور به بخش خصوصی، مسئولان این استان، سرمایه گذاران واقعی را برای شرکت در مزایده بسته های سرمایه گذاری معرفی کنند. ۱۹ خرداد جلسه توجیهی برای فراخوان مذکور برگزار میشود و از همه سرمایهگذاران در نقاط مختلف کشور برای حضور در این جلسه دعوت به عمل میآید.
آقاجانلو درباره احداث و یا تکمیل جادههای مرتبط با معادن گفت: برای استفاده از ظرفیتهای پیشبینی شده در قانون معادن برای این موضوع در شورای معادن استان کرمان مصوبات انجام شده و برای دریافت مصوبه نهایی از شورای عالی معادن از وزارت صمت پیگیر هستیم.
تامین برق مصرفی ساختمان وزارت صمت با برق خورشیدی
در پی دستور رییسجمهور مبنی بر تامین برق مصرفی ساختمان دستگاههای دولتی از برق خورشیدی، تأسیسات تولید برق خورشیدی ساختمان مرکزی وزارت صمت به عنوان اولین دستگاه اجرا کننده دستور رییسجمهور وارد مدار شد.
سیدمحمد اتابک در مراسم آغاز بهرهبرداری از تاسیسات پنلهای خورشیدی نصب شده در ساختمان مرکزی این وزارتخانه، با اشاره به اینکه جغرافیای ایران در بیشتر ایام سال امکان بهرهمندی از انرژی خورشیدی را فراهم کرده است، افزود: با راهکارهای کوتاهمدت و میانمدت برای تامین انرژی مورد نیاز و ورود صنایع به چرخه تولید انرژی خورشیدی، امیدوارم تا حدی ناترازی موجود کاسته شود.
تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، با حمایت از بخش خصوصی توانمند
تاکید بر نقش بخش خصوصی برای ارتقا بهرهمندی از ظرفیتهای معدنی و صنایع معدنی اهمیت ویژهای دارد و حتی میتواند به تحقق اهداف برنامه پنج ساله پیشرفت نیز کمک کند. رئیس هیات عامل ایمیدرو اعلام کرد: با حمایت از بخش خصوصی توانمند، اهداف برنامه هفتم توسعه محقق میشود. به عنوان ایمیدرو و نماینده دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت تا جای ممکن، باید بستر توسعه بخش خصوصی واقعی را افزایش دهیم.
وی افزود: با حمایت از این بخش است که رشد و توسعه بخش معدن رخ میدهد و فرامین رهبر درباره جایگزینی معدن با نفت میتواند به منصه ظهور برسد. همچنین رشد ۱۳ درصدی بخش معدن در برنامه هفتم توسعه محقق شود.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه به دلیل ساختارهای اداری و بروکراسی فراوان دولتی، امکان تصمیم گیری سریع برای توسعه و دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه کمتر است، گفت: چالاکی و تصمیمگیری بخش خصوصی باعث می شود تا توسعه بهتر اتفاق بیفتد.
افزایش ۲۳ درصدی ارزش صادرات بخش معدن و صنایع معدنی
صادرات بخش معدن و صنایع معدنی طی نخستین ماه 1404، حدود 23 درصد افزایش یافت. در ماه فروردین امسال، 5 میلیون و 237 هزار و 320 تن انواع محصولات بخش معدن و صنایع معدنی به ارزش 844 میلیون دلار صادر شد. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، 4 میلیون و 413 هزار و 115 تن به ارزش 688 میلیون دلار بود. مقایسه آمار مذکور، حاکی از افزایش حدود 19 درصدی «تناژ» صادرات است.
میزان واردات بخش و معدن و صنایع معدنی طی ماه فروردین 1404 نیز 177 هزار و 69 تن به ارزش 763 میلیون دلار بود. که نشان دهنده کاهش حدود 6 درصدی تناژ و افزایش حدود 197 درصدی ارزش واردات است.
باوجود آمار رو به رشد صادرات در حوزه معدن و صنایع معدنی در فروردین ماه امسال، نباید به تداوم این شرایط امید داشت، چراکه محدودیت انرژی به سد جدی در مسیر تولید و تجارت بدل شده است.
محدودیت برق صنایع فولادی از ۱۵ روز گذشت
پس از گذشت دو هفته از ابلاغیه وزارت کشور مبنی بر محدودیت شدید برق، انتظار میرفت شدت این محدودیتها کمتر شود، اما این اتفاق نیفتاد. بنا به اظهارات فعالان صنعت فولاد کشور محدودیت تحمیلی به صنایع ادامه دارد. بدون تردید این امر لطمات جدی را به بخش تولید تحمیل خواهد کرد. با توجه به اهمیت صنایع فولاد در اقتصاد، تولید ناخالص داخلی و ارزآوری، از سیاستگذار انتظار میرفت در سیاستهای خود بریا این بخش، تجدیدنظر کند.
صنعت فولاد به اهداف افق ۱۴۰۴ دست یافت
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: صنعت فولاد به اهداف افق ۱۴۰۴ دست یافته و بخشی از ارز کشور را تامین کرده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: صنعت فولاد به اهداف افق ۱۴۰۴ دست یافته و بخشی از ارز کشور را تامین کرده است. سیدمحمد اتابک در نشست اعضای ستاد فولاد اظهار داشت: توسعه فولاد در ابعاد کیفی و برای تولید محصول با ارزش افزوده بالا انجام میشود.
وی افزود: برای تهاتر سنگآهن افغانستان با شمش و خدمات فنی و مهندسی مذاکراتی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در توسعه کیفی صنعت فولاد با تولید و صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا از صدور نهاده خام جلوگیری میشود. در بخش دیگر این نشست فولادی ها به بیان مشکلات و بحث ناترازی انرژی پرداختند.
فرصتهای طلایی سرمایهگذاری در بخش معدن
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) به نمایندگی از سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، از سرمایهگذاران، فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی دعوت به عمل میآورد تا در نشست تخصصی واگذاری پروانههای اکتشاف معدن که مورخ ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ در سالن همایش ایمیدرو برگزار خواهد شد، حضور به هم رسانند.
این نشست با هدف معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در واگذاری ۲۷۰ پروانه اکتشاف معدن برگزار میشود و بستری مناسب برای تعامل، بررسی ظرفیتهای موجود و آشنایی با روند اجرایی این واگذاریها فراهم خواهد کرد.
تعرفههای جدید فولاد و آلومینیوم آمریکا در سال ۲۰۲۵
در ۳۰ مه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در جریان سخنرانی در کارخانه یو.اس. استیل در وست میفلین، پنسیلوانیا، اعلام کرد که تعرفههای فولاد و آلومینیوم وارداتی از ۲۵ درصد به ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
در ۳۰ مه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در جریان سخنرانی در کارخانه یو.اس. استیل در وست میفلین، پنسیلوانیا، اعلام کرد که تعرفههای فولاد و آلومینیوم وارداتی از ۲۵ درصد به ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
این تصمیم که از روز چهارشنبه، ۴ ژوئن اجرایی میشود، بخشی از استراتژی گستردهتر تجارت جنگطلبانه ترامپ است که هدف آن حمایت از صنعت فولاد داخلی آمریکا عنوان شده است. این افزایش تعرفهها همزمان با اعلام یک «مشارکت» 14 میلیارد دلاری بین یو.اس. استیل و شرکت ژاپنی نیپون استیل اعلام شد، که به گفته ترامپ، صنعت فولاد آمریکا را تقویت خواهد کرد.
با این حال، این تصمیم نگرانیهایی درباره افزایش قیمتها در صنایع وابسته به فولاد، از جمله خودروسازی و ساختوساز، ایجاد کرده است.
گفتنی است هزینه واردات آلومینیوم برای خریداران در بازار فیزیکی آمریکا پس از تصمیم رئیس جمهوری این کشور مبنی بر افزایش تعرفههای فولاد و آلومینیوم، جهش پیدا کرد.
آمریکا به شدت به واردات آلومینیوم وابسته است به طوری که حدود نیمی از مجموع آلومینیوم مصرفی این کشور در حوزه حمل و نقل، بستهبندی و ساخت و ساز از کشورهای دیگر وارد میشود که بخش عمده آن را کانادا تامین میکند.