در کرمان برگزار شد؛

بازديد خبرنگاران از طرح هاي توسعه شرکت مس

بازديد خبرنگاران از طرح هاي توسعه شرکت مس

خبرگزاري تخصصي معدن- خبرنگاران رسانه هاي کشور با حضور در مجتمع مس سرچشمه و شهربابک از نزديک در جريان آخرين مراحل پيشرفت طرح هاي توسعه شرکت ملي صنايع مس قرار گرفتند.

خبرگزاري تخصصي معدن- خبرنگاران رسانه هاي کشور با حضور در مجتمع مس سرچشمه و شهربابک از نزديک در جريان آخرين مراحل پيشرفت طرح هاي توسعه شرکت ملي صنايع مس قرار گرفتند.
به گزارش معدن نيوز ؛ « بزودي برنامه اي براي بازديد ميداني از طرح هاي توسعه اي برگزار مي‌کنيم تا از نزديک شاهد انقلابي که در صنايع معدني کشور در حال وقوع است، باشيد» اين قولي بود که مديرعامل شرکت ملي صنايع مس ايران چند وقت پيش به اصحاب رسانه داده بود.
اردشير سعد محمدي که اواخر مهرماه امسال به بهانه برگزاري کنگره بين المللي مس در تهران روبروي خبرنگاران نشسته بود، علاوه بر اعلام خبر اجراي 40 پروژه توسعه اي با سرمايه گذاري حدود 8 هزارميليارد تومان، به نمايندگان افکار عمومي جامعه قول داد تا در اولين فرصت، امکان بازديد آنها از برخي پروژه ها را فراهم کند، او دو ماه بعد به وعده خود عمل کرد.
ساعت 8 صبح روز دوشنبه 28 آذرماه، بيش از 15 خبرنگار، عکاس و تصويربردار از رسانه هاي مختلف ديداري و شنيداري با جمعي از مديران ارشد شرکت ملي صنايع مس ايران، تهران را به مقصد کرمان، سرزمين تاريخ و مس، ترک کردند.
در اين تور صنعتي،دکتر سعدمحمدي مديرعامل، مهندس خوش نياز معاون برنامه ريزي و توسعه، مهندس محرم احمديان معاون منابع انساني و امور اجتماعي با نمايندگان خبرگزاري هاي جمهوري اسلامي ايران، فارس، مهر، آريا، شبکه جام جم سيما، راديو ايران و روزنامه هاي دنياي اقتصاد، جهان صنعت، عصر اقتصاد، ماهنامه پردازش و سايت هاي خبري مس پرس و دنياي صنعت همسفر شدند.
در بين نمايندگان اصحاب رسانه، چند نفر براي نخستين بار ميزبان مردم مهمان نواز کرمان مي‌شدند.هيجان در نگاه و گفتار تعدادي از خبرنگاران که قرار بود براي اولين بار از معدن مس سرچشمه؛ بزرگترين معدن روباز ايران، ديدن کنند موج مي‌زد.
ساعت 9 و 30 دقيقه هواپيماي ايرباس ماهان در فرودگاه کرمان به زمين نشست و چند دقيقه بعد نمايندگان رسانه‌هاي جمعي سوار بر خودروهاي تشريفات شرکت مس، عازم سرچشمه شدند.

پرسش‌هايي درخور تامل

در طول مسير، فرصتي دست داد تا خبرنگاران، اطلاعات شان از صنعت مس را با هم در ميان بگذارند. آنهايي که براي بار دوم يا حتي سوم به سرچشمه مي‌آمدند از چشم انداز وسيع معدن، دستگاه هاي پيشرفته، تراک و شاول‌هاي غول پيکر و حرارت بالاي کوره هاي ذوب مي‌گفتند و به پرسش‌هاي همکاران شان پاسخ مي‌دادند.
خبرنگاري با اشاره به مصاحبه هاي پيشين مديرعامل شرکت پرسيد: همه صنعتگران از بي مهري بانک ها نسبت به صنعت گله مي‌کنند، آن وقت شرکت مس چگونه مي‌خواهد هشت هزارميليارد تومان سرمايه را تامين کند؟
خبرنگاري هم از چالش هايي که تحريم براي پيشرفت اقتصاد کشور بوجود آورده گفت و پرسيد: با وجود تحريم‌ها، شرکت مس چگونه تکنولوژي هاي روز را وارد کشور خواهد کرد؟
خبرنگار ديگري پرسيد: چه توجيهي دارد که کشور ما در صنعت مس اين همه سرمايه گذاري کند؟ اصلا جايگاه ايران در صنعت مس جهان کجاست؟
اينها نمونه اي از موضوعاتي بود که اصحاب رسانه در مسير کرمان تا سرچشمه درباره آنها تبادل نظر مي‌کردند و مي‌گفتند: مسولان شرکت مس بايد توضيحات متقني براي آنها داشته باشند.
حوالي ظهر، گروه به نزديکي شهر سرچشمه رسيد.عظمت معدن مس سرچشمه و آمد و شد تراک هاي غول پيکر، نويد فعاليت و چرخش چرخ دنده‌هاي صنعت و اقتصاد را در دل منطقه‌اي کويري مي‌داد.
اذان ظهر گروه به مهمان پذير مجتمع مس سرچشمه رسيد و پس از اقامه نماز ظهر و عصر در رستوران شقايق نهار را در کنار مديران ارشد شرکت صرف کردند.
پس از صرف نهار، دکتر سعدمحمدي ضمن خوش آمد گويي به اصحاب رسانه درباره دلايل برگزاري تور صنعتي توضيحاتي داد و از خبرنگاران خواست به عنوان چشم هاي بيناي جامعه و رصدگران اقتصادي، روايت‌گر تلاشهاي جهادگران عرصه جهاد اقتصادي در صنعت مس باشند.

سفر به مجتمع شهر بابک

پس از توضيح مقدماتي مديرعامل شرکت ملي مس، نمايندگان رسانه‌ها همراه با مديران ارشد شرکت سوار اتوبوس شده و براي بازديد از مجتمع مس شهر بابک، يکي از مجتمع ‌هاي سه گانه شرکت ملي مس، راهي شدند.
در طول مسير، مهندس خوش نياز معاون برنامه ريزي و توسعه شرکت مس و مهندس نظري مدير مجتمع مس شهربابک درباره اين مجتمع، واحدهاي فعال و توليدات و طرح‌هاي در دست اجرا در آن توضيحاتي ارايه دادند.
مجتمع مس شهر بابک داراي واحدهاي فعال نظير معدن و کارخانه تغليظ مس ميدوک و کارخانه ذوب مس خاتون آباد است.

سرمايه ‌گذاري يکهزارو400 ميلياردي در خاتون آباد

خبرنگاران ابتدا براي ديدن از طرح‌هاي در دست اجرا در کارخانه خاتون آباد، به اين منطقه رفتند.
اين کارخانه در60 کيلومتري مجتمع مس سرچشمه و30 کيلومتري شهرستان شهربابک واقع شده و در دي ماه سال 1383 به بهره برداري رسيده است.
شرکت ملي صنايع مس ايران در راستاي تحقق توليد 700 هزارتن مس کاتد در سال، برنامه ريزي کرده است تا در خاتون آباد طرح هاي توسعه چون توسعه کارخانه ذوب، ساخت کارخانه اسيد سولفوريک و ساخت کارخانه پالايشگاه را اجرا کند.
مديران شرکت در پاسخ به پرسش‌هاي متعدد خبرنگاران درباره اين طرح‌ها توضيح دادند که براي افزايش ظرفيت ساليانه توليد آند خاتون آباد از 80 هزار تن کنوني به 200 هزار تن و همچنين گوگردزدايي از گازهاي خروجي کارخانه ذوب از طريق تبديل آنها به اسيد سولفوريک، طرح‌هايي تعريف و هم اکنون در حال اجراست.
به گفته مهندس فلاحي مسوول پروژه خاتون آباد، براي تسريع در اجراي اين طرح ها و پروژه‌هاي زيرمجموعه آن، فعاليت‌ها به دو بخش زود هنگام و مطابق با طرح تفصيلي تقسيم شده که طرح‌هاي زود هنگام با سرعت در حال تکميل است.
فلاحي همچنين خبر از احداث کارخانه پالايشگاه مس خاتون آباد داد و گفت: هدف از انجام اين پروژه، توليد 200 هزار تن مس تصفيه شده در سال است.
مهندس خوش نياز نيز در تکميل توضيحات مسوول پروژه ارزش طرح‌هاي در دست اجرا در خاتون آباد را يکهزارو 400 ميليارد تومان اعلام کرد و افزود: اهداف شرکت ملي مس از اجراي اين طرح‌ها علاوه بر افزايش توليد، ارتقاي استانداردهاي زيست محيطي و کاهش آلايندگي به کمترين ميزان است.

ليچينگ ميدوک

خبرنگاران پس از بازديد طرح‌هاي توسعه اي خاتون آباد عازم ميدوک شدند.
معدن مس ميدوک در فاصله 42 کيلومتري شمال شرق شهربابک و 132 کيلومتري شمال غرب معدن مس سرچشمه قرار گرفته است. فاصله مستقيم آن تا شهر بابک 27 کيلومتر و تا سرچشمه 80 کيلومتر است.
سيماي ظاهري اين منطقه در اغلب نقاط شامل تپه ماهورهاي نسبتاً مدوري است که با شيب ملايم به دره هاي کم عمق منتهي مي‌شد.
نام قديم معدن ميدوک، «لاچاه» بود که به‌دليل نزديکي به روستاي ميدوک، با اين نام نامگذاري شده است.حداکثر دماي اين منطقه 35 درجه و حداقل آن به 15 درجه سانتيگراد زير صفر مي رسد.
کارخانه تغليظ ميدوک در نزديکي معدن ميدوک و در زميني به مساحت تقريبي 14 هکتار احداث شده است. عمليات اجرايي اين کارخانه از نيمه دوم سال 1379 آغاز شد و در دي ماه 1383 به بهره‫برداري رسيده است.
اين کارخانه، بر اساس طراحي، قادر است از 5 ميليون تن سنگ سولفوري معدن، به طور متوسط سالانه 150 هزار تن کنسانتره مس با عيار 30 درصد توليد کند.
به گفته مسوولان شرکت مس، يکي از شاخص‌ترين طرح‌هاي در دست اجرا در اين منطقه احداث کارخانه ليچينگ ميدوک با هدف استحصال مس از کاني هاي اکسيدي و سولفيدي کم عيار از طريق فرآيندهاي هيدرومتالورژيکي با ظرفيت توليد 5 هزار تن مس کاتدي در سال است.
پروژه ليچينگ ميدوک مطابق با طرح اوليه بر اساس ذخيره حدود 5 ميليون تن کانسنگ اکسيد معدن مس ميدوک با عيار متوسط 0.65 درصد مس جهت توليد سالانه 5 هزار تن مس کاتد در نظر گرفته شده است.
مهندس خوش نياز درجريان بازديد از کارخانه ميدوک درباره فرآيند ليچينگ توضيحاتي به خبرنگاران داد که به دليل تازگي موضوع با استقبال آنها رو برو شد..
شرکت ملي مس براي اجراي طرح هاي توسعه اي در ميدوک در فاز نخست بيش از 300 ميليارد تومان و در فاز دوم بيش از 460 ميليارد تومان سرمايه گذاري مي‌کند.
پس از ارائه توضيحات مجريان پروژه در ميدوک، گروه براي استراحت به مهمان پذير شرکت ملي مس در مجتمع مس سرچشمه بازگشتند.

تولد دوباره سرچشمه

روز سه شنبه 29 آذرماه اصحاب رسانه به همراه مديران ارشد شرکت ملي مس و مجتمع مس سرچشمه به بازديد از اين مجتمع پرداختند.
مجتمع مس سرچشمه که قديمي ترين مجتمع مس کشور است در 160 کيلومتري جنوب غرب کرمان و 50 کيلومتري جنوب رفسنجان قرار دارد.بخش هاي توليدي اين مجتمع شامل معدن، تغليظ، ذوب، پالايشگاه و ريخته گري‌ها و ليچينگ است.
هم اکنون طرح هاي توسعه اي متعددي در اين مجتمع در حال اجراست که به تعبير يکي از خبرنگاران، تولدي دوباره براي قديمي ترين مجتمع مس کشور محسوب مي‌شود.
پروژه‌هاي توسعه تغليظ فاز 2 و 3 ، احداث کارخانه فلوتاسيون سرباره، توسعه کارخانه پالايشگاه و توسعه کارخانه ذوب و اسيد ازجمله طرح‌هاي در دست اجرا در منطقه سرچشمه به شمار مي رود.
به گفته مسوولان شرکت ملي صنايع مس ايران 4 هزارو 500 ميليارد تومان از هشت هزار ميليارد سرمايه‌گذاري توسعه اي شرکت مس در استان کرمان اجرا مي‌شود که مجتمع مس سرچشمه بيشترين سهم را در آن د ارد.
با به بهره برداري رسيدن اين طرح‌ها ظرفيت توليد مس کاتدي در استان کرمان از 200 هزارتن کنوني به 500 هزارتن در سال خواهد رسيد.

350 ميليارد تومان طرح آماده افتتاح

پس از گشت چند ساعته خبرنگاران و بازديد آنها از بخش هاي مختلف مجتمع مس سرچشمه، دکتر سعدمحمدي در نشست خبري به جمع بندي توضيحات ارائه شده در طول دو روز تور صنعتي اصحاب رسانه پرداخت.
مديرعامل شرکت ملي صنايع مس ايران با بيان اينکه اين حجم سرمايه‌گذاري پس از صنعت نفت بي‌نظير است گفت: از هشت هزارميليارد تومان سرمايه‌گذاري شرکت مس، هم اکنون 350 ميليارد تومان طرح آماده افتتاح است.
وي درباره توجيه اقتصادي سرمايه‌گذاري در اين صنعت اظهار کرد: هم اکنون متوسط مصرف مس در دنيا (سرانه مصرف) به ازاي هر نفر 3 کيلوگرم است که توليد فعلي جهان پاسخگوي اين نياز نيست و به عبارت ديگر با مازاد تقاضاي جهاني در حدود 300 هزار تن روبرو هستيم.
وي افزود: مطالعات نشان مي‌دهد تا سال 2015 ميلادي، 88 پروژه مس با ظرفيت 7/5 ميليون تن در سراسر جهان اجرا خواهد شد که از اين رقم 3/4ميليون تن به کشور چين اختصاص دارد.همچنين از 19 ميليون تن توليد فعلي مس در دنيا فقط 5/15 ميليون تن توليد حاصل از استخراج مواد معدني است و بقيه آن مربوط به توليد مس از قراضه‌هاي مس است.
وي ادامه داد: پيش‌بيني مي‌شود از سال 2013 به بعد با توجه به کاهش عيارهاي معدني دنيا، به طور متوسط تا سال 2030 سالانه 2 درصد از ظرفيت توليد معدني مس جهان کاسته شود که اين مساله شناخت پتانسيل‌هاي معدني ايران را از اهميت بالايي برخوردار مي‌کند به همين دليل شرکت ملي صنايع مس ايران توجه ويژه‌اي به اکتشاف به عنوان حلقه نخست توسعه دارد.

رکوردشکني در اکتشاف

مديرعامل شرکت ملي صنايع مس ايران گفت: هم‌اکنون اکتشاف مس در 11 استان کرمان، آذربايجان‌هاي شرقي و غربي، اردبيل، خراسان‌هاي رضوي و جنوبي، اصفهان، قم، زنجان،‌سيستان و بلوچستان و يزد در حال انجام است.
وي افزود: شرکت ملي صنايع مس ايران به عنوان واحد معدني پيشرو در زمينه اکتشاف معادن ايران شناخته مي‌شود به‌طوريکه با انجام 45 هزار متر عمليات حفاري اکتشافي در سال 88 و 92 هزار متر حفاري اکتشافي در سال 89 رکوردهاي جديدي را در اين عرصه به ثبت رسانده است.
سعدمحمدي گفت: شرکت ملي صنايع مس ايران براي سال 90 نيز 150 هزار متر حفاري اکتشافي پيش‌بيني کرده است.همچنين اين شرکت براي سال 91 نيز انجام 300 هزار متر حفاري اکتشافي را در دستورکار دارد.
وي تصريح کرد: بر اساس آخرين اطلاعات ميزان ذخاير مس دنيا حدود 510 ميليون تن مس محتوا برآورد شده که ايران با داشتن بالغ بر 21 ميليون تن مس محتوا حدود 4درصد از ذخاير معدني مس جهان را به خود اختصاص داده است.
سعدمحمدي ابراز اميدواري کرد با گسترش فعاليت‌هاي اکتشافي شرکت مس رتبه ايران در رده بندي جهاني ذخاير مس به هفتم برسد.

عضويت ايران در گروه مطالعات بين‌المللي مس

وي همچنين از عضويت ايران در گروه مطالعات بين‌المللي مس خبر داد و گفت: قانون عضويت ايران در اين گروه به منظور بهره گيري تامين منافع ملي و تحقق هر چه بيشتر همگرايي منطقه‌اي و بين‌المللي در راستاي اصول و اهداف استراتژيک سياست خارجي کشور از سوي رييس جمهور به دولت ابلاغ شد.
سعدمحمدي درباره دستاوردهاي شرکت ملي صنايع مس ايران اظهار کرد: در سال 89 شرکت ملي صنايع مس ايران با صادرات يک ميلياردو 315 ‏ميليون دلاري، رتبه نخست صادرات غيرنفتي را براي دومين سال پياپي کسب کرد.‏کسب اين دستاورد در حالي بود که سال گذشته، 145 هزارتن از محصولات ‏شرکت براي حمايت از صنايع کشور در بازار داخلي عرضه شد.
وي افزود: در اين سال کارشناسان خبره شرکت ملي صنايع مس ايران با مطالعات گسترده و برنامه‌ريزي صحيح در بخش ‏فروش توانستند، کاهش تناژ عرضه خارجي را با فروش در بهترين شرايط و پيک قيمتي جبران و ‏رکورد صادرات را بشکنند.

تکيه بر توان مالي شرکت

سعدمحمدي در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبني بر چگونگي تامين منابع مالي و آثار احتمالي تحريم‌ها گفت: شرکت ملي صنايع مس ايران کاملا بر اساس توان مالي خود پروژه ها را اجرا مي‌کند و حتي ريالي از بانک‌ها وام نگرفته است.
وي به سياست اين شرکت براي حمايت از بخش خصوصي اشاره کرد و افزود: هم اکنون 47  شرکت مشاور و بيش از 60 پيمانکار در طرح هاي مس حضور دارند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به حضور شرکت‌هاي معتبر بين المللي در صنعت مس کشور اظهار کرد: هم اکنون شرکت‌هاي صاحب تکنولوژي دنيا در طرح‌هاي ما حضور دارند و براساس قراردادهاي منعقده دانش فني روز به مرور به متخصصان داخلي منتقل مي‌شود.
پس از نشست خبري پاياني مديرعامل شرکت، خبرنگاران عازم فرودگاه کرمان شدند.
نکته جالب نگاه متفاوت اصحاب رسانه نسبت به صنعت مس پس از بازديد از طرح‌هاي توسعه‌اي بود.
آنها با استقبال از پيشنهاد مديرعامل شرکت براي برگزاري منظم تورهاي صنعتي اصحاب رسانه اعلام کردند که براساس رسالت اطلاع رساني خود آماده هستند تا در هر فرصتي، دستاوردهاي جهادگران حوزه اقتصادي صنعت مس را به مخاطبان خود منتقل کنند.