واکنش اتحادیه اروپا به تعرفه های آمریکا:

“اقدامات متقابل قاطع و متناسب انجام خواهیم داد”

پرهام کریمی
“اقدامات متقابل قاطع و متناسب انجام خواهیم داد”

اتحادیه اروپا اعلام کرد که در واکنش به تصمیم رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، مبنی بر اعمال تعرفه بر تمامی واردات فولاد و آلومینیوم، با "اقدامات متقابل قاطع و متناسب" پاسخ خواهد داد. این اقدام، نگرانی‌ها درباره تشدید جنگ تجاری را افزایش داده است.

اتحادیه اروپا اعلام کرد که در واکنش به تصمیم رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، مبنی بر اعمال تعرفه بر تمامی واردات فولاد و آلومینیوم، با “اقدامات متقابل قاطع و متناسب” پاسخ خواهد داد. این اقدام، نگرانی‌ها درباره تشدید جنگ تجاری را افزایش داده است.

ترامپ شامگاه دوشنبه اعلامیه‌هایی را امضا کرد که نرخ تعرفه فولاد و آلومینیوم آمریکا را افزایش می‌دهد. بر اساس این اعلامیه‌ها:

•  تعرفه آلومینیوم از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد افزایش یافت.

•  معافیت‌های کشوری و توافقات سهمیه‌ای حذف شد.

•  صدها هزار مورد معافیت تعرفه‌ای خاص محصولات فولادی و آلومینیومی نیز لغو گردید.

یک مقام کاخ سفید تأیید کرد که این اقدامات از ۴ مارس اجرایی خواهند شد.

این تعرفه‌ها بر میلیون‌ها تُن واردات فولاد و آلومینیوم از کانادا، برزیل، مکزیک، کره جنوبی و سایر کشورهایی که پیش‌تر از معافیت‌های تعرفه‌ای برخوردار بودند، اعمال خواهد شد.

ترامپ در سخنانی به خبرنگاران اعلام کرد که این اقدام، تعرفه‌های تجاری را ساده‌سازی می‌کند تا همه بتوانند دقیقاً متوجه شوند که چه معنایی دارد.

وی تأکید کرد:”این یک تعرفه ۲۵ درصدی بدون استثنا و بدون معافیت است. این شامل همه کشورها می‌شود، صرف‌نظر از اینکه از کجا وارد شود، همه کشورها.”

وی همچنین اعلام کرد که در دو روز آینده، تعرفه‌های متقابل بر تمامی کشورهایی که بر کالاهای آمریکایی تعرفه اعمال می‌کنند، اعلام خواهد شد. ترامپ همچنین گفت که در حال بررسی اعمال تعرفه‌هایی بر خودروها، نیمه‌هادی‌ها و محصولات دارویی است.

در پاسخ به این سؤال که آیا درباره تهدیدهای سایر کشورها برای مقابله‌به‌مثل در برابر این تعرفه‌های جدید نگران است یا خیر، ترامپ گفت: “برای من مهم نیست.”

اتحادیه اروپا: تعرفه‌های آمریکا غیرموجه است و پاسخی قاطع دریافت خواهد کرد

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، ضمن ابراز تأسف عمیق از این تصمیم آمریکا، تأکید کرد که تعرفه‌ها در واقع مالیات‌هایی هستند که هم برای تجارت و هم برای مصرف‌کنندگان زیان‌آور خواهند بود.

میانگین صادرات فولاد اتحادیه اروپا به ایالات متحده طی دهه گذشته حدود ۳ میلیارد یورو (۳.۱ میلیارد دلار) در سال بوده است.

فن در لاین در بیانیه‌ای اعلام کرد: “تعرفه‌های غیرموجه بر اتحادیه اروپا بدون پاسخ نخواهد ماند – این اقدامات منجر به واکنش‌های متقابل قاطع و متناسب خواهند شد. اتحادیه اروپا برای حفظ منافع خود اقدام خواهد کرد.”

وی جزئیاتی درباره نحوه واکنش اتحادیه اروپا ارائه نداد، اما یکی از گزینه‌های احتمالی می‌تواند بازفعال‌سازی تعرفه‌هایی باشد که اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۸ علیه آمریکا اعمال کرد، اما تحت توافق آتش‌بس میان فن در لاین و جو بایدن، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، به حالت تعلیق درآمدند.

تعرفه‌های معلق اتحادیه اروپا شامل محصولاتی مانند بوربون (نوعی ویسکی آمریکایی)، موتورسیکلت و آب پرتقال می‌شود که تعلیق آن‌ها تا پایان ماه مارس اعتبار دارد.

واکنش کانادا: “تعرفه‌های آمریکا غیرقابل قبول است”

بر اساس داده‌های موسسه آهن و فولاد آمریکا، واردات فولاد در سال ۲۰۲۳، حدود ۲۳ درصد از مصرف فولاد این کشور را تأمین کرده است که کانادا، برزیل و مکزیک به‌عنوان بزرگ‌ترین تأمین‌کنندگان آن محسوب می‌شوند.
همچنین، کانادا که دارای منابع انرژی آبی فراوانی است، تقریباً ۸۰ درصد از واردات آلومینیوم اولیه آمریکا را در سال ۲۰۲۴ تأمین کرده است.

نخست‌وزیر کانادا، جاستین ترودو، روز سه‌شنبه در حاشیه نشست هوش مصنوعی پاریس این تعرفه‌ها را “غیرقابل قبول” خواند و اعلام کرد که کانادا تلاش خواهد کرد تأثیر منفی این تعرفه‌های آمریکا را برجسته کند و در صورت لزوم، واکنشی قاطع و شفاف ارائه خواهد داد.

وی تأکید کرد: “کانادایی‌ها در صورت نیاز، محکم و قاطع خواهند ایستاد.”

سیاست جدید ترامپ برای جلوگیری از دور زدن تعرفه‌ها توسط چین و روسیه

علاوه بر افزایش تعرفه‌ها، ترامپ همچنین اعلام کرد که یک استاندارد جدید برای آمریکای شمالی اعمال خواهد شد. بر اساس این سیاست:

•  واردات فولاد باید در داخل منطقه “ذوب و ریخته‌گری” شود.

•  واردات آلومینیوم باید در داخل منطقه “ذوب و قالب‌گیری” شود.

هدف از این استاندارد، جلوگیری از ورود فولاد و آلومینیوم حداقل فرآوری‌شده از چین و روسیه به آمریکا از طریق سایر کشورها و دور زدن تعرفه‌ها و محدودیت‌های تجاری است.

در حالی که چین تنها حجم کمی از فولاد را مستقیماً به ایالات متحده صادر می‌کند، واشنگتن این کشور را مسئول بخش عمده‌ای از مازاد ظرفیت جهانی فولاد می‌داند. به گفته مقامات آمریکایی، تولید فولاد یارانه‌ای در چین باعث می‌شود سایر کشورها میزان صادرات خود را افزایش دهند و همچنین منجر به ترانزیت فولاد چینی از طریق کشورهای دیگر به آمریکا می‌شود تا از تعرفه‌ها و محدودیت‌های تجاری آمریکا فرار کند.

واکنش بازار: کاهش ارزش سهام فولادسازان آسیایی و اروپایی، رشد سهام شرکت‌های آمریکایی

پس از افت ارزش سهام فولادسازان آسیایی و اروپایی در روز دوشنبه، روز سه‌شنبه نیز سهام شرکت‌های فولادی چینی بیشتر کاهش یافت.

در مقابل، ارزش سهام تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم آمریکا پیش از اعلامیه رسمی ترامپ رشد کرد.

این اقدامات جدید در حالی اتخاذ شده است که تنش‌های تجاری میان ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای بزرگ تولیدکننده فلزات در حال افزایش است. باید دید که واکنش کشورهای هدف به این تعرفه‌های گسترده چه خواهد بود و آیا این سیاست‌ها منجر به یک جنگ تجاری گسترده‌تر خواهد شد یا خیر.