وزير صنعت، معدن و تجارت:
اجراي موفق برنامه پنجم نيازمند ساختار يکپارچه حوزه برنامه ريزي است

خبرگزاري تخصصي معدن- وزير صنعت، معدن و تجارت معتقداست: براي اجراي موفق برنامه پنجم توسعه بايد معاونت نظارت راهبردي رياست جمهوري، نگاه و ساختار يکپارچه برنامه ريزي و کنترل ايجاد کند.
به گزارش معدن نيوز ؛ ` مهدي غضنفري ` روز شنبه در همايش برنامه پنجم توسعه با بيان اينكه `ساختار تكه پاره كنوني برنامه ريزي كشور` از گذشته به جاي مانده ، عنوان كرد : علي رغم اينكه تلاش هاي بسياري براي يكپارچه سازي صورت گرفته اما هنوز دراين خصوص دچار نقصان و كاهش هستيم .
وي دراين همايش كه معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري ميزبان آن بود ، تاكيد كرد: حوزه برنامه ريزي كشور در گذشته به معجوني تبديل شده بود كه با آن سيستم انجام وظايف برنامه ريزي كشور به دليل موانع بسيار به سختي امكان پذير بود و حتي در مواردي رسيدن به اهداف ناميسر مي شد.
غضنفري با بيان اينكه در زمان حاضر تلاش ها براي ارايه بهبود وضعيت موجود انجام مي شود ، گفت : اما همچنان با مشكلات بساري مواجه هستيم .
وزير صنعت ، معدن و تجارت در توضيح مطالب خود عنوان كرد : با ساختار تكه پاره اي به نامه برنامه ريزي مواجه هستيم كه نشان دهنده آن است كه نهاد برنامه ريزي در بسياري از تصميمات همچون سفرهاي استاني نفشي را عهده دار نيست .
غضنفري سپس گفت : در سفرهاي استاني بايد حوزه برنامه ريزي كشور فعال شود و پروژه هاي استاني را براي عملياتي شدن كمك كند .
وي با بيان اينكه حضور نيافتن حوزه برنامه ريزي در تصميم گيري سفرهاي استاني موجب مي شود تا اعتباري هم تخصيص نيابد، گفت : اخيرا اين موضوع كه اموالتان را براي اجراي برنامه هايتان بفروشيد باب شده كه شيوه اي درست به نظر نمي رسد.
وزير صنعت ، معدن و تجارت ادامه داد: به نظر مي رسد مغزهاي متفكر در حوزه برنامه ريزي بايد براي آينده كشور ترسيم كلي بنويسند و بعد آن را به برنامه هايي همچون برنامه پنجم وبرنامه هاي كوچك تقسيم شود و هر وزيردر راستاي برنامه كلي حركت كند .
غضنفري با ابراز تاسف از آنچه كه حوزه برنامه ريزي كشور از تصميم گيري هاي كلان جا مانده است ، افزود: همين امر باعث مي شود تا رييس جمهوري با تعيين دستيار ويژه به آن ساختار ناموفق براي بررسي يك هزار و 500 طرح و پروژه ساختار جديدي به اين مجموعه مي دهد .
** ضرورت توجه به نهاد سازي به جاي طراحي
وزير صنعت، معدن و تجارت با اشاره به برنامه چشم انداز 20 ساله كشور گفت: دراين خصوص اين پرسش مطرح مي شود كه آيا حوزه برنامه ريزي آمادگي كافي براي رسيدن به اهداف برنامه را دارد يا خير .
غضنفري خطاب به شركت كنندگان همايش گفت: بايد در وهله نخست به جاي طراحي اهداف به نهاد سازي بپردازيم ، نهادي كه قادر به سنجش و پايش باشد و تغييرات لازم را اعمال كند نه نهادي كه همه چيز را به نقطه اي گره زند.
از نظر وزير صنعت، معدن و تجارت براي بهبود وضعيت ساختار تكه پاره مديريت كشور به نگاهي سيستمي نياز داريم .
وي توسعه صادرات غيرنفتي و خروج از اقتصاد تك محصولي را به عنوان يكي از اهداف و آرمان هاي كشور يادآور شد و گفت: براي توسعه صادرات نيازمند مشوق ها هستيم اما براي رسيدن به اين هدف مقدس، كار اصلي ما چانه زني با يك كارشناس در نهاد برنامه ريزي مي شود و چون نمي توانيم كارشناس را راضي كنيم يكي از اهداف حوزه اقتصاد معطل مي ماند .
غضنفري در ادامه به ذكر مثالي ديگر پرداخت و گفت : براي سرمايه گذاري نيازمند جريان نقدينگي هستيم و براي جلوگيري از تورم تصميمي ديگر ممكن است ، اتخاذ شود ، سياست هاي انقباضي و يا موضوع افزايش يا كاهش نرخ سود مطرح مي شود اما درتمام اين تصميم گيري ها نهاد برنامه ريزي غايب است زيرا كه برنامه ها به صورت اندام واره چيده نشده است .
** رفتار سليقه اي به جاي برنامه ريزي
وي با بيان اينكه در دنياي واقعي تمامي اجزا روي هم اثر مي گذارند ، افزود: دراين باره نهاد برنامه ريزي بايد تنظيم كننده باشد اما در همانجا نهاد برنامه ريزي وجود ندارد، طرح و تببين نمي كند و هركس از منظر خود براي مشكل كاري مي كند.
وزير صنعت، معدن و تجارت مي گويد : حتي در مواقعي كشور به دليل مشكلات اقتصادي و كاهش آثار تحريم در موقعيتي قرار مي گيرد كه ناچار است كمي از برنامه ها خارج شود ، درخواست از مجلس زمان بر و شايد بي نتيجه باشد و برنامه ها هم كمك كننده نيستند .
از نظر غضنفري به همان اندازه كه استحكام در برنامه ها نياز است، بايد براي برخورد با چالش هاي محيطي و اجتماعي انعطاف پذير بود و چون نهاد پشتيبان نمي تواند كاري كند به ناچار برنامه ها با ساختار مثبت چيده مي شود كه الزام يا به عكس آن مطرح مي شود ، اما رويه اي بينابين وجود ندارد .
شكستن اهداف ، آرمان ها و خرد شدن آنها به مقاطع كوچك زماني موضوعي ديگري است كه وزير صنعت ، معدن و تجارت به آن اشاره كرد ، وي گفت : چالشي كه به تازگي در برنامه پنجم توسعه پيش آمده كمي يا كيفي بودن برنامه ها است .
وي بااشاره براينكه بايد اهداف 1404 جزو آرمان هاي مشترك باشد، گفت : در حوزه برنامه ريزي مهمتر از همه شكل گيري آرمان مشترك است .
غضنفري از اولويت ها به عنوان يكي از مسائل مهم حوزه برنامه ريزي كشور نام برد وگفت : از بسياري مسائل مهم غفلت مي كنيم ، آنها را هم عرض هم قرار مي دهيم و چون نگاه علي و معلولي به پديده هاي اقتصادي در برنامه ريزي ها نداشته ايم و سلسله ارتباطات را كشف نكرده ايم به تك تك حلقه ها اولويت داده ايم .درحالي كه در اصل بايد به حلقه ريشه توجه مي مي كرديم ، دراين صورت به طور خودكار اثر خود را بر جاي مي گذاشت .
** برنامه ها براي ادغام تدوين نشده
غضنفري به موضوع ادغام برخي وزارتخانه ها نيز اشاره اي كرد و گفت: اتفاقات اخيري كه در ادغام پيش آمده آن است كه احكام در برنامه هاي ادغام ديده نشده است .
وزيرصنعت ، معدن و تجارت با بيان اينكه فضاي ادغام محيط و برنامه جديد را نياز دارد، گفت: به دليل نبود احكام ادغام در برنامه ها بسياري از احكام بي معنا مي شود و در تعامل با محيط تغيير مي كند ضمن آنكه وزارتخانه ادغامي بايد موثر باشد وظايفي را محول كند و يا از وزارتخانه اي بگيرد ، اما اثري از انعطاف و اجراي فرايند نوين ديده نمي شود.
وي گفت : ما همچنان بايد به صورت منتزع برخورد كنيم درحالي كه تا مادامي كه برنامه ريزي و بينش ادغامي نداشته باشيم نمي توانيم برنامه ها را اجرا كنيم .
** تدوين 550 برنامه در وزارت صنعت
وي با بيان اين جمله كه وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه پنجم را روش كار خود قرار داده، خطاب به مديران برنامه ريزي كشور گفت: با تدوين يك برنامه براي سال 91 به جاي سختي هاي دريافت بودجه براي هر قسمت راه را هموار كنيد .
غضنفري همچنين از تدوين 550 برنامه در وزارتخانه ادغامي براي كليه واحدهاي تحت پوشش خبرداد و گفت: عمده آيين نامه ها مصوب شده ، تعدادي تصويب و برخي در حال تصويب است .
وزير صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ارايه عملكرد 9 ماهه به نهادهاي مربوطه گفت: اختيارات كافي به وزارت صنعت ، معدن و تجارت براي رسيدن به اهداف داده نشده و بسياري از تصميم ها در فرايند سخت طراحي شده است .
وي با بيان اينكه به نظر مي رسد اعتماد به مجريان به حداقل ميزان ممكن رسيده ، افزود: در برخي مصوبات نيز تناقضات آشكار است .
** تعاملات بالا در تدوين برنامه پنجم توسعه
غضنفري با اشاره براين موضوع كه در تدوين برنامه پنجم توسعه تعاملات در بدنه اجرايي در سطح بالايي بوده ، افزود: با بدنه اي متخصص درمعاونت نظارت راهبردي مواجه هستيم كه در كنار آنها مي توانيم بهتر از گذشته گام هاي توسعه را برداريم .
وي در پايان پيشنهاد ايجاد پرتالي از سوي معاون نظارت راهبردي وبرنامه ريزي كشور را براي مديريت جريان اطلاعاتي و ايجاد پلي ميان دستگاه ها را داد كه از طريق آن هر وزارتخانه مي تواند از وضعيت جلو يا عقب بودن از برنامه هاي خود آگاه شود.